Главно Странке

Извршни комитет СНСД: Општинама Српске 30 милиона КМ, милион српској заједници у ФБиХ

ДОДИК: НЕЗАДОВОЉНИ СМО ИСКЉУЧЕНОШЋУ СРПСКОГ НАРОДА У ВЕЗИ СА ИЗБОРИМА У МОСТАРУ
  • Милорад ДОДИК: „Сматрамо да није уважавана национална структура према попису из 1991. године. Смањен је проценат нашег учешћа као конститутивног народа“
  • СНСД желим да са коалиционим партнерима освоји начелничку власт у најмање 80 одсто општина, као и одборничке већине, али и власт у најмање четири општине у ФБиХ

ИЗВРШНИ комитет СНСД-а закључио је данас да институције Републике Српске треба да обезбиједе милион КМ за српску заједницу у Федерацији БиХ.

Лидер СНСД-а Милорад Додик је рекао да је у ФБиХ на снази дискриминација српског народа јер их обилазе развојним пројектима чиме се покушава утицати на њихово ново расељавање.

„Око милион КМ биће обезбијеђено за ту подршку“, рекао је Додик.

СНСД је предложио Влади да већ идуће седмице из ресурса обезбијеђених путем Међународног монетраног фонда распореди 30 милиона КМ свим општинама у Српској ради санирања посљедица кризе у вези са вирусом корона.

Додик је додао да је на сједници Извршног комитета разговарано о политичкој и безбједносној ситуацији у БиХ, као и мигрантима.

Када је ријеч о споразуму ХДЗ-а и СДА у вези са изборима у Мостару, Додик је рекао да је незадовољан искљученошћу српског народа у том погледу.

„Сматрамо да није уважавана национална структура према попису из 1991. године. Смањен је проценат нашег учешћа као конститутивног народа. Дакле, ми ћемо се у вези с тим опредјељивати када је ријеч о подршци најављеним измјенама Изборног закона који треба да омогући мостарске изборе и о томе смо разговарали са нашим представницима у том граду“, појаснио је он.

Жеља је, додао је, да се обезбиједи аутентично политичко представљање Срба у том смислу, а да то не буде камуфлажа у смјеру учешћа Срба на листама политичких партија других конститутивних народа.

Додик је рекао да је СНСД својим закључцима обавезао предсједавајућег Савјета министара, да предложи одлуку о финансирању локалних избора у БиХ да би се, између осталог, избјегле било какве малверзације у том смислу.

Лидер СНСД-а је рекао да ће се та странка организационо адекватно прилагодити новим условима у погледу одржавања локалних избора и комуникације с бирачима.

„Желимо да са нашим коалиционим партнерима освојимо начелничку власт у најмање 80 одсто општина, као и одборничке већине, али и власт у најмање четири општине у ФБиХ“, поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је поручио да неће бити никаквог избора министра безбједности (приједлог СДА – Селмо Цикотић), док се не заврше сва именовања која су прошла процедуре.

„Дакле, не само за компоненту српског народа, већ и све друге да бисмо онда приступили избору тог министра уз расправу о томе да ли је то адекватан човјек и приједлог“, рекао је Додик.

Он је констатовао да је политичка и институционална ситуација у Српској стабилна упркос све већим посљедицама губитака усљед појаве вируса корона.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар