Главно Свијет

Кина увела додатне царине на увоз америчке робе вриједне 75 милијарди долара

УСЛИЈЕДИЋЕ И ЦАРИНЕ НА УВОЗ АМЕРИЧКИХ АУТОМОБИЛА И РЕЗЕРВНИХ ДИЈЕЛОВА ЗА ЊИХ
  • На удару је 5.078 ставки америчког увоза у Кину, а нове царине стпају на снагу 1. септембра и 15. децембра
  • Аналитичари америчке инвестиционе банке Goldman Sachs предвиђају да ће САД због трговинског рата са Кином имати економску рецесију. Истовремено су прогнозу раста економије САД смањили на 1,8 одсто

ПЕКИНГ је одговорио на америчке царине на његов извоз у САД у вредности 300 милијарди долара. А и на притисак Доналда Трампа на корпорацију Apple да позатвара фабрике у Кини.

Увео је додатне царине (5 и 10 одсто) на увоз америчке робе вредне 75 милијарди долара.

На удару је 5.078 ставки америчког увоза у Кину, а нове царине стпају на снагу 1. септембра и 15. децембра.

У Пекингу је саопштено: „Погрешни потези САД довели су до даље ескалације трговинско-економских трења која најозбиљније подривају интересе не само Кине и САД, него и целог свијета“.

Министарство финансија Кине објавило је да ће услиједити и додатне царине (5 и 25 одсто) на америчке аутомобиле и резервне дијелове за њих.

Америчко-кинески трговински рат траје већ годину дана, а почео је Трамповим царинама (25 одсто) на увоз у САД 818 кинеских производа.

Одговор на америчке ударе је и слабљење вредности јуана, због чега је Кина из Вашингтона сврстана међу земље које манипулишу националном валутом.

Аналитичари америчке инвестиционе банке Goldman Sachs предвиђају да ће САД због трговинског рата са Кином имати економску рецесију. Истовремено су прогнозу раста економије САД смањили на 1,8 одсто.

`Рат` се наставља упркос томе што Пекинг, као што се види, не враћа Американцима равном мјером, а Трамп једо 15. децембра одложио увођење царина на кинеске смартфоне и лап-топове.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар