Glavno Svijet

Kina uvela dodatne carine na uvoz američke robe vrijedne 75 milijardi dolara

USLIJEDIĆE I CARINE NA UVOZ AMERIČKIH AUTOMOBILA I REZERVNIH DIJELOVA ZA NJIH
  • Na udaru je 5.078 stavki američkog uvoza u Kinu, a nove carine stpaju na snagu 1. septembra i 15. decembra
  • Analitičari američke investicione banke Goldman Sachs predviđaju da će SAD zbog trgovinskog rata sa Kinom imati ekonomsku recesiju. Istovremeno su prognozu rasta ekonomije SAD smanjili na 1,8 odsto

PEKING je odgovorio na američke carine na njegov izvoz u SAD u vrednosti 300 milijardi dolara. A i na pritisak Donalda Trampa na korporaciju Apple da pozatvara fabrike u Kini.

Uveo je dodatne carine (5 i 10 odsto) na uvoz američke robe vredne 75 milijardi dolara.

Na udaru je 5.078 stavki američkog uvoza u Kinu, a nove carine stpaju na snagu 1. septembra i 15. decembra.

U Pekingu je saopšteno: „Pogrešni potezi SAD doveli su do dalje eskalacije trgovinsko-ekonomskih trenja koja najozbiljnije podrivaju interese ne samo Kine i SAD, nego i celog svijeta“.

Ministarstvo finansija Kine objavilo je da će uslijediti i dodatne carine (5 i 25 odsto) na američke automobile i rezervne dijelove za njih.

Američko-kineski trgovinski rat traje već godinu dana, a počeo je Trampovim carinama (25 odsto) na uvoz u SAD 818 kineskih proizvoda.

Odgovor na američke udare je i slabljenje vrednosti juana, zbog čega je Kina iz Vašingtona svrstana među zemlje koje manipulišu nacionalnom valutom.

Analitičari američke investicione banke Goldman Sachs predviđaju da će SAD zbog trgovinskog rata sa Kinom imati ekonomsku recesiju. Istovremeno su prognozu rasta ekonomije SAD smanjili na 1,8 odsto.

`Rat` se nastavlja uprkos tome što Peking, kao što se vidi, ne vraća Amerikancima ravnom mjerom, a Tramp jedo 15. decembra odložio uvođenje carina na kineske smartfone i lap-topove.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar