Главно РС и матица

Koha.net: У Берлину неће бити ни корекције граница ни укидања такси

У ДОКУМЕНТУ КОЈИ ЋЕ БИТИ ПОНУЂЕН УЧЕСНИЦИМА ПОМИЊЕ СЕ „РЕГИОНАЛНА ЕКОНОМСКА ЗОНА“

ПРЕДЛОГОМ изјаве самита, који се данас и сутра одржава у Берлину, нису обухваћене ни корекција граница ни укидање царине од 100 одсто за робу која се увози из Србије и Босне и Херцеговине, пише приштински портал Koha.net.

У нацрту изјаве, која је припремљена од стране Немачке и Француске те подељена земљама учесницама Самита у Берлину, нису споменуте ни корекција граница, која је до сада прокламована као део могућег коначног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, нити се помиње укидање, или суспензија такси које је Косово увело на робу која се увози из Србије и Босне и Херцеговине и која је од стране Србије услов за наставак дијалога између две земље.

„Ми, лидери држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Немачке, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније, као и висока представница ЕУ за спољну политику и сигурност Федерика Могерини, подсећајући на заједничку европску будућност западног Балкана, похвалили смо успешно постигнути споразум између Грчке и Северне Македоније око неслагања о имену као успешан пример решења сукоба.

Подвукли смо значај споразума о пуној нормализацији односа између Косова и Србије и њиховој европској перспективи и сагласили се да споразум треба да буде свеобухватан, политички одржив и да допринесе стабилности у региону“, каже се у изјави.

Такође се истиче да су се Србија и Косово сложили да убрзају ангажовање за остваривање постојећих споразума и да се поново конструктивно ангажују на нормализацији дијалога уз посредовање ЕУ, у циљу постизања коначног и свеобухватног споразума.

„Учесници подвлаче значај транспарентног и свеобухватног споразума који ће бити праћен напорима за повећање поверења. Учесници су се сагласили да се интензивирају активности за стварање регионалне економске зоне. Сви учесници су поново потврдили одлучност да сарађују у оквиру такозваног Берлинског процеса. Сарадња, економија, слободна трговина, сарадња у питањима безбедности, размене младих и помирење су главни стубови процеса“, каже се у изјави.

Вучић Могерини: Србија за преговоре чим буду укинуте таксе

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је данас с високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, којој је рекао да је Србија спремна за наставак дијалога с Приштином чим буду укинуте таксе на робу из централне Србије, пренели су медији.

Вучић је навео да је жеља Србије да буду очувани мир и стабилност али и изразио сумњу да ће на данашњем састанку у Берлину ишта бити решено.

Како се наводи, Вучић је рекао да је с Могерини разговарао и о билатералним и економским питањима

http://fakti.org/serbian-point/koha-net-u-berlinu-nece-biti-ni-korekcije-granica-ni-ukidanja-taksi

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар