Glavno RS i matica

Koha.net: U Berlinu neće biti ni korekcije granica ni ukidanja taksi

U DOKUMENTU KOJI ĆE BITI PONUĐEN UČESNICIMA POMINJE SE „REGIONALNA EKONOMSKA ZONA“

PREDLOGOM izjave samita, koji se danas i sutra održava u Berlinu, nisu obuhvaćene ni korekcija granica ni ukidanje carine od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, piše prištinski portal Koha.net.

U nacrtu izjave, koja je pripremljena od strane Nemačke i Francuske te podeljena zemljama učesnicama Samita u Berlinu, nisu spomenute ni korekcija granica, koja je do sada proklamovana kao deo mogućeg konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, niti se pominje ukidanje, ili suspenzija taksi koje je Kosovo uvelo na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine i koja je od strane Srbije uslov za nastavak dijaloga između dve zemlje.

„Mi, lideri država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini, podsećajući na zajedničku evropsku budućnost zapadnog Balkana, pohvalili smo uspešno postignuti sporazum između Grčke i Severne Makedonije oko neslaganja o imenu kao uspešan primer rešenja sukoba.

Podvukli smo značaj sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i njihovoj evropskoj perspektivi i saglasili se da sporazum treba da bude sveobuhvatan, politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu“, kaže se u izjavi.

Takođe se ističe da su se Srbija i Kosovo složili da ubrzaju angažovanje za ostvarivanje postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno angažuju na normalizaciji dijaloga uz posredovanje EU, u cilju postizanja konačnog i sveobuhvatnog sporazuma.

„Učesnici podvlače značaj transparentnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će biti praćen naporima za povećanje poverenja. Učesnici su se saglasili da se intenziviraju aktivnosti za stvaranje regionalne ekonomske zone. Svi učesnici su ponovo potvrdili odlučnost da sarađuju u okviru takozvanog Berlinskog procesa. Saradnja, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja u pitanjima bezbednosti, razmene mladih i pomirenje su glavni stubovi procesa“, kaže se u izjavi.

Vučić Mogerini: Srbija za pregovore čim budu ukinute takse

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, kojoj je rekao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije, preneli su mediji.

Vučić je naveo da je želja Srbije da budu očuvani mir i stabilnost ali i izrazio sumnju da će na današnjem sastanku u Berlinu išta biti rešeno.

Kako se navodi, Vučić je rekao da je s Mogerini razgovarao i o bilateralnim i ekonomskim pitanjima

http://fakti.org/serbian-point/koha-net-u-berlinu-nece-biti-ni-korekcije-granica-ni-ukidanja-taksi

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar