Главно Федерација/БиХ

Комшић: Косово је за мене независна држава, али сумњам да ће Додик дати да га БиХ призна

СУМЊА ДА ЋЕ ЗБОГ ЊЕГОВОГ ИЗБОРА ДОЋИ ДО ДУЖЕ УСТАВНЕ И ПОЛИТИЧКЕ КРИЗЕ
  • Противи се и било каквом кориговању граница БиХ или раземни територије (са Србијом)

ИЗАБРАНИ члан Предсједништва БиХ из редова хрватског народа Жељко Комшић изјавио је данас да је за њега Косово независна држава, али да је са Милорадом Додиком у Предсједништву мало вјероватно да БиХ промјени одлуку о Косову.

„Немам дилему да је Косово независна држава. Одмах да знате да је то моје мишљење… Рекао сам да је Косово независна држава и да би БиХ било паметно да то уради, али са Милорадом Додиком у Предсједништву ја чисто сумњам да ћемо доћи до те одлуке, али не кријем свој став“, рекао је Комшић.

Додаје да жели да се односи Србије и Косова ријеше на начин да су то односи двије сусједне и пријатељске државе.

Када је ријеч о ситуацију у БиХ, он сматра да није на помолу дуготрајна уставна и политичка криза како многи предвиђају.

„Мислим да није, барем ја не видим никакав разлог за њу, ни институционални ни политички, осим ако неко жели заиста да изазива ту кризу. Али, онда то питање треба упутити ономе ко то жели. Резултати избора су такви какви су“, рекао је он.

Он је објаснио и да по Уставу БиХ не постоје представници народа у Предсједништву БиХ.

„По нашем Уставу постоје припадници народа у Предсједништву БиХ. Дакле нема таквог легитимитета. Легитимитет се по нашем Уставу не изводи из народа као колективитета него се изводи из грађана. Дакле та прича о легитимитету је потпуно бесмислена. ХДЗ је покушава пласирати на начин да потпуно одвоји људе у овој земљи. То неће проћи“, каже он.

Подсјећа да је већ два пута био члан Предсједништва и да је са Небојшом Радмановићем, из Додикове странке, „солидно сарађивао“.

„Како ће се Милорад Додик понашати не знам, али му је паметније да се понаша рационално, јер у Предсједништву је начин доношења одлука такав да ако се крене са блокадама и провоцирањем обично вам се то обије о главу на начин да онда не можете добити оно до чега је вама стало“, рекао је Комшић.

Према његовим ријечима, границе БиХ не треба мијењати, дирати и размјењивати територије јер се тиме ствара опасан преседан.

„Границе БиХ су утврђене, оне се знају и потврђене су и налогом тзв. Бадинтерове комисије и мислим да једноставно БиХ мора инсистирати на непромјењивости тих граница“, навео је Комшић, а упитан да ли се такав став односи и на Србију и Косово рекао је да „не може да говори у име Србије и Косова“, преноси Б92.

Како каже, многи то питање могу да вежу са БиХ, али им „неће бити допуштено да то вежу за БиХ“.

„То нема везе са БиХ. Шта ће Србија и Косово урадити је њихова ствар и било би врло непристојно и прелазило би границе уобичајеног дипломатског понашања мијешати се у то“, наводи он.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар