Главно Федерација/БиХ

Комшић у Београду: Ми у регији треба да помажемо једни другима – доста смо се свађали

НАСТУПИО У ОКВИРУ ПАНЕЛА „ДИПЛОМАТСКИ ДИЈАЛОГ“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ФОРУМА ЗА ЕТНИЧКЕ ОДНОСЕ

Фото: Медија центар Београд

  • Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао и ово: „Ми у БиХ и Србији морамо засукати рукаве и ријешити отворена питања која оптерећују односе између двију држава, као што су питање границе и питање искоришћавања хидропотенцијала ријеке Дрине

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић говорио је у београдском Медиа центру у оквиру панела под радним називом „Дипломатски дијалог“, који је оорганизовао Форум за етничке односе.

Говорећи о теми „Европска унија, западни Балкан“, Комшић је у уводу излагања казао да је постојао страх да ће унутар ЕУ након задњих парламентарних избора порасти значај и снага десничарских странака, али да се то, срећом, није десило.

Оцијенио је да је на снази један удар на либералне идеје, али да су грађани ЕУ изабрали стабилност, што је добро и за наш регион, саопштено је из Комшићевог кабинета.

ЕУ ће задржати своја стратешка опредјељења када је ријеч о проширењу на ове просторе и задржати исту стратегију, иако то Европи није приоритет“, навео је Комшић.

Казао је да је БиХ добила Мишљење ЕК, али не и кандидатски статус. Оцијенио је да је Мишљење ЕК историјски документ јер је у њему наведено шта БиХ треба да уради да буде озбиљан кандидат за чланство у ЕУ.

Комшић је изразио дилему: шта да се каже Европљанима да ли да се захтјева да земље регије одмах постану чланице или да прво испуне све европске стандарде па да их ЕУ тек онда прихвати?

Говорећи о регионалној сарадњи, коју уосталом од регије тражи ЕУ, Комшић је казао да сарадња не смије постојати само зато да би се некоме доказало, него због нас самих.

Моја намјера је да данас у Београду кажем да ми у БиХ и Србији морамо засукати рукаве и ријешити отворена питања која оптерећују односе између двију држава, као што су питање границе и питање искоришћавања хидропотенцијала ријеке Дрине, рекао је Комшић.

Позвао је све званичнике регије да помогну једни другима, јер смо се, како је навео, доста свађали.

Ако ће камен темељац који сутра полажемо бити нова ера у бољим односима, онда је то велика ствар“, истакао је Комшић.

(Фена)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар