Glavno Federacija/BiH

Košarac: Neki u SDA žele da onemoguće izborno predstavljanje srpskog naroda u BiH

„ZABRINJAVA I OPTEREĆUJE TO ŠTO STRANCI I DALJE POKUŠAVAJU DA MODELIRAJU RJEŠENJA“

ŠEF Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je veoma važno da se ispoštuje izjava lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH o principima za formiranje vlasti i da se ide u tom pravcu bez Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Košarac je naveo da želi da bude umjereni optimista pred sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH na kojima bi trebalo da bude odlučivano o slanju ANP-a u Brisel i imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

„Ono što je veoma važno jeste da se u institucijama donose određene odluke. Međutim, zabrinjava i opterećuje činjenica da stranci i dalje pokušavaju modelirati određena rješenja. Mislim da to može biti sporno“, rekao je Košarac za „Dnevni avaz“ .

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuća je činjenica da postoje određene političke strukture, prije svega u SDA, koje žele da onemoguće adekvatno izborno predstavljanje srpskog naroda u BiH.

„Želim još jednom da iskažem vrlo jasan stav da su SNSD i koalicija DNS, SP i Ujedinjena Srpska izborni pobjednici u Republici Srpskoj, a ne onako kako neko priželjkuje, bilo da je riječ o međunarodnom faktoru ili nekim od političkih struktura iz Federacije BiH, da to budu neki drugi“, istakao je Košarac.

On je konstatovao da „vrijeme curi“ s obzirom na to da 5. septembra ističe postavljeni rok od 30 dana za implementaciju principa dogovorenih sporazumom između lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika za formiranje vlasti.

„Još jedanput bih rekao da imamo jednu vrstu političke kondicije da se taj sporazum implementira u datom roku bez uslovljavanja usvajanjem ANP-a i slanjem u Brisel, jer, na kraju krajeva, to i jesu elementi koji su vrlo jasno iskazani u izjavi koju su potpisali lideri da o tome nije bilo riječi i da to nije predmet“, rekao je Košarac.

On je podsjetio da Republika Srpska i dalje ima vrlo jasan stav kada je riječ o NATO integracijama i da je neophodno poštovati akte Narodne skupštine Srpske u vezi sa ovim pitanjem.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar