Главно Федерација/БиХ

Кошарац: Слање на Дрину федералне и кантоналне полиције било би – антидејтонско дјеловање

„ВЈЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ИНСТИТУЦИЈЕ СРПСКЕ НА ТО ДАТИ АДЕКВАТАН ОДГОВОР“
  • „Такво рјешење Министарства безбједности за нас је потпуно неприхватљиво и није у складу са Дејтонским споразумом. Ово је осмишљена активност у тренуцима када треба конституисати власт на нивоу БиХ, која неће допринијети позитивној атмосфери у БиХ“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ – Сташа Кошарац – изјавио је Срни да је антиуставно и антидејтонско дјеловање приједлог Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату о „пружању помоћи ентитетским МУП-овима и оперативној сарадњи, у надзору границе“ у рјешавању мигрантске кризе.

„Такво рјешење Министарства безбједности за нас је потпуно неприхватљиво и није у складу са Дејтонским споразумом. Ово је осмишљена активност у тренуцима када треба конституисати власт на нивоу БиХ, која неће допринијети позитивној атмосфери у БиХ“, сматра Кошарац.

Према његовом мишљењу, видљиво је да се покушавају, уз кршење Дејтонског споразума, наметнути рјешења која нису усаглашена са надлежним институцијама Републике Српске.

„Забрњавајућа је чињеница да се предлаже рјешење да се упућују федералне и кантоналне полицијске снаге на границу према Србији, а да није контактиран МУП Републике Српске“, навео је Кошарац.

Он сматра да је циљ да се те снаге распореде у источни дио Републике Српске на границу са Србијом, односно да изађу на Дрину, што има врло јасну поруку власти у Сарајеву, односно оних који афирмишу пробошњачке политике.

„Ово је кршење Дејтонског споразума и покушај наметања неких рјешења, али вјерујем да ће институције Републике Српске, у складу са Уставом и законом знати да дају адекватан одговор, штитећи интегритет и границу, али и све грађане Републике Српске и њихову имовину“, нагласио је Кошарац.

Према његовом мишљењу, такво понашање ојачано је дијелом и понашањем међународне заједнице.

„То неће допринијети рјешењу проблема мигрантске кризе јер је видљиво да Министарство безбједности и остале институције нису одговорили на најбољи могући начин на све најаве из Републике Српске да се мигрантска криза развија у БиХ. Министар Мектић је минимизирао такве ставове и негирао да постоји мигрантска криза, али је евидентно да она постоји“, тврди Кошарац.

Напомињући да су МУП и друге институције Српске, у складу са уставом и законом, обавиле своје послове у заштити грађана и њихове имовине, Кошарац је поручио да МУП и полиција Републике Српске, из свих искустава са мигрантском кризом и другим сличним појавама, могу да одговоре свим изазовима.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар