Glavno Stranke

Kovačević: Eventualno stvaranje trećeg entiteta je pitanje za FBiH

„HRVATSKO PITANJE JE REALAN PROBLEM ZA KOJI PJEŠENJE TREBA DA NAĐU HRVATI I BOŠNJACI“
  • Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu Miro Kovač izjavio da BiH treba da bude podijeljena na tri dijela, po belgijskom modelu, s tim da Hrvati dobiju izbornu jedinicu. Radovan Kovačević tim povodom ukazao da on govori o nekakve tri regije, a da je Republika Srpska mnogo više od regije

TAKZVANO hrvatsko pitanje je realan problem, ali ono mora da bude riješeno unutar Federacije BiH (FBiH) kao što je i predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

„To je unutrašnje pitanje FBiH, odnosno pitanje za Bošnjake i Hrvate da nađu rješenje za međusobne odnose unutar tog entiteta“, rekao je Kovačević.

Komentarišući izjavu predsjednika Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu Mire Kovača da BiH treba da bude podijeljena na tri dijela, Kovačević navodi da Kovač govori o nekakve tri regije, a Republika Srpska je mnogo više od regije.

„Eventualno stvaranje trećeg entiteta je pitanje za FBiH. Međutim, svi moramo priznati, jer je očigledno, da Hrvati u FBiH, iako bi prema Ustavu trebalo da budu ravnopravan konstitutivni narod, to trenutno nisu. To je pitanje koje bi trebalo pokušati riješiti, ali koje će Hrvati i Bošnjaci međusobno morati da rješavaju“, kaže Kovačević za „Oslobođenje“.

Prema njegovim riječima, Hrvatska kao potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima pravo da iznosi mišljenje o tome u kakvom položaju se nalazi hrvatska zajednica u BiH.

„Mi u tom smislu ne vidimo problem“, kaže Kovačević.

Kovač, koji je bio ministar inostranih poslova Hrvatske, rekao je da BiH treba podijeliti na tri dijela, s tim da Hrvati dobiju izbornu jedinicu.

On smatra da bi Hrvati u BiH podjelom te zemlje, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar