Главно Странке

Ковачевић: Комшић је и здрав разум окачио мачку о реп

НИЈЕ СЛУЧАЈНО ШТО СУ У „КОЗАРИ“ БИЛА СВА ОБИЉЕЖЈА ВРС И СВЕ ЊЕНЕ РАТНЕ ЗАСТАВЕ
  • Република Српска никада више неће пристати на преношење надлежности на ниво БиХ, нити ће дозволити оснивање било какве нове институције са префиксом БиХ, а учиниће све да врати надлежности које су јој отете

ИЗЈАВОМ да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик може „мачку о реп“ окачити то што су Република Српска и Федерација БиХ потписници свих анекса Дејтонског споразума, хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић доказао је да је „очигледно он `мачку о реп` окачио здрав разум`“, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

„Како другачије протумачити ту изјаву, с обзиром на то да су суштина Дејтонског споразума његови анекси од којих је један Устав БиХ у којој сви ми данас живимо“, изјавио је Ковачевић Срни.

Комшић, као неко ко је завршио Правни факултет, каже Ковачевић, требало би да зна да је у праву битнији онај у чије се име потписује од онога ко само ставља тај потпис.

Ковачевић је нагласио да су јуче у касарни „Козара“ у Бањалуци, на обиљежавању Дана Војске Републике Српске /ВРС/ и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, у складу са законом била сва обиљежја Војске Републике Српске, укључујући све ратне заставе ВРС.

„Ту апсолутно не постоји ништа спорно. Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук баштини традицију ВРС и то ће наставити да ради, јер је ВРС светиња за све грађане Републике Српске“, истакао је Ковачевић у изјави за Срну.

Он је констатовао да је политичком Сарајеву неприхватљиво све што асоцира на Републику Српску, због чега су и услиједила хистерична реаговања на изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са Дејтонским споразумом.

„Република Српска никада више неће пристати на преношење надлежности на ниво БиХ, нити ће дозволити оснивање било какве нове институције са префиксом БиХ, а учиниће све да врати надлежности које су јој отете“, поручио је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да Република Српска никада није позивала на рат и да то никада неће чинити.

„Република Српска жели мир и увијек је све радила да се мир одржи. Српска само жели прилику и могућност да нам нико не оспорава наша права да се изборимо за бољи живот свих грађана“, закључио је Ковачевић.

Додик је онима који би да критикују његове изјаве и тумаче Дејтонски споразум, а да га нису ни прочитали, поручио јуче да Оружане снаге БиХ нису тековина Дејтонског споразума.

Комшић је синоћ изјавио да Додик треба да „престане са политичким манипулацијама и правним неистинама“, додајући да није тачно да је БиХ састављена од два ентитета, јер у Уставу БиХ пише да се она састоји од ентитета ФБиХ и Републике Српске, односно да нису ентитети створили БиХ, већ управо супротно.

Комшић је рекао и да, према Закону о одбрани БиХ, припадници Оружаних снага БиХ могу носити само униформу БиХ и ниједну другу.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар