Glavno Stranke

Kovačević: RS neće dati da BiH uđe u NATO, pa ne treba Ustav BiH prilagođavati standardima NATO

„BiH MOŽE OPSTATI SAMO U OKVIRU NA KOJI SU DALI SAGLASNOST SRPSKA I FBiH I TRI NARODA
  • Portparol SNSD Radovan KOVAČEVIĆ: Nikakve reforme u BiH više nikada neće moći da budu opravdanje da Republike Srpske bude manje. Ako u narednom periodu ne bude volje da se BiH vrati u ustavne okvire potrebno je reafirmisati pravo naroda na samoopredjeljenje

BEZ obzira na puste želje Adila Osmanovića (SDA), BiH nije član Akcionog plana za članstvo (MAP) i neće postati član NATO saveza, jer za tako nešto Republika Srpska nikada neće dati saglasnost, pa samim tim ne postoji apsolutno nikakva potreba da se Ustav BiH mijenja u sladu sa bilo kakvim NATO standardima, izjavio je danas Srni portparol SNSD Radovan Kovačević.

On je istakao da BiH može opstati samo u okviru na koji su dali pristanak njeni konstitutivni elementi, odnosno strane, Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH), kao i suvereni konstitutivni narodi, a to je, kako kaže, isključivo važeći Ustav BiH.

„Republika Srpska uvažava i poštuje snagu i autoritet SAD i, između ostalog, upravo zahvaljujući njihovom autoritetu i garanciji da će Srpska biti očuvana, Republika Srpska i jeste 1995. godine u Dejtonu žrtvovala svoju nezavisnost za mir i pristala na kreiranje ovakve BiH“, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao i da Dejtonski sporazum koji je tada potpisan i kojim je, između ostalog kreiran i ustavni okvir BiH, definitivno predstavlja jedini okvir u kojem je Srpska spremna da bude sastavni dio BiH.

„Ono što je takođe jasno je i da bilo kakve reforme u BiH više nikada neće moći da budu opravdanje da Republike Srpske bude manje, kao i da je, ukoliko u narednom periodu ne bude volje da se BiH vrati u ustavne okvire, u skladu sa poveljom UN i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, koji je i sastavni dio Ustava BiH, potrebno reafirmisati pravo naroda na samoopredjeljenje“, zaključio je Kovačević.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar