Главно Свијет

Кремљ: Ако ал-Багдади више није жив – то ће бити Трампов озбиљан допринос борби против тероризма

МОСКВА ВИШЕ НЕ ТВРДИ ДА АМЕРИЧКИХ АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА НИЈЕ БИЛО НАД ИДЛИБОМ

Дмитриј Песков

РУСИЈА је донекле ублажила своју прву реакцију на тврдњу Доналда Трампа да се у провинцији Идлиб, која је под контролом сиријске Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра), вођа Исламске државе Абу Бакр ал-Багдади разнио експлозивом да не би пао у руке америчким командосима. Али, само донекле.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће се о озбиљном доприносу предсједника САД борби против тероризма моћи говорити уколико се потврди да је алБагдади заиста завршио живот у Идлибу захваљујући америкој командоској операцији.

У овом „уколико“ садржана је резерва. Међутим, Песков је дјелимично кориговао и првобитно саопштење Министарства одбране РФ да Москва није давала дозволу никаквим америчким хеликоптерима да уђу у ваздушни простор над Идлибом и да по циљевима у тој сиријској провинцији нису посљедњих дана дејствовали авиони САД ни њихових савезника.

Песков је у тој функцији изговорио: „Ако су припадници наших оружаних снага заиста видјели у зони (операције) америчке авионе и дронове који су тамо могли дејствовати“.

Трамп се јуче захвалио Русији, Турској, Сирији и Ираку на помоћи у операцији у Идлибу.

САД изјавио је да је Багдади био у тунелу без излаза са своје троје дјеце и да је – када је то схватио – активирао појас са експлозивом од чије детонације су сви погинули.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар