Главно Свијет

Курц: Неколико земаља ЕУ планира да оснује центре за прихват миграната изван Уније

ИМАЛИ БИ ЗАШТИТУ АЛИ НЕ И УСЛОВЕ ЗА БОЉИ ЖИВОТ – ЗАСАД СЕ ПОМИЊЕ САМО АЛБАНИЈА

АУСТРИЈА са неколико земаља ЕУ планира да оснује центре за прихват миграната ван Уније гдје би им била пружена заштита али не и шанса за бољи живот, рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Упитан на јавној телевизији ОРФ о постојању таквог пројекта, он је рекао да су у току напори да се ван ЕУ формирају центри за заштиту гдје могу да буду смјештене избеглице али гдје им не би био понуђен „бољи живот у централној Европи“.

„То је пројекат на коме радимо с малим бројем држава врло повјерљиво да би повећали његову изводљивост“, рекао је Курц за ОРФ.

Курц, конзервативац који влада са екстремном десницом, није прецизирао коме би били намијењени ти центри, али је његов дански колега, Ларс Локе Расмусен, наговијестио прошле недјеље да разговара са неким земљама, укључујући и Аустрију, о отварању „заједничких центара“ намијењених мигрантима који немају услов да траже азил у ЕУ или којима су одбијени захтјеви за азил.

Посљедњих дана се у аустријским медијима помиње Албанија као земља која би могла да прихвати те центре. Упитан о томе аустријски канцелар је само рекао „видјећемо“.

Коалиција деснице и екстремне деснице на власти у Аустрији од краја 2017, као један од својих приоритета навела је спровођење рестриктивне мигрантске политике. Влада такође жели да учини Аустрију мање привлачном за тражиоце азила и да убрза протјеривања оних којима је азил одбијен. Враћање се компликује због непостојања споразума о реадмисији с бројним земљама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар