Glavno Svijet

Kurc: Nekoliko zemalja EU planira da osnuje centre za prihvat migranata izvan Unije

IMALI BI ZAŠTITU ALI NE I USLOVE ZA BOLJI ŽIVOT – ZASAD SE POMINJE SAMO ALBANIJA

AUSTRIJA sa nekoliko zemalja EU planira da osnuje centre za prihvat migranata van Unije gdje bi im bila pružena zaštita ali ne i šansa za bolji život, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Upitan na javnoj televiziji ORF o postojanju takvog projekta, on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu gdje mogu da budu smještene izbeglice ali gdje im ne bi bio ponuđen „bolji život u centralnoj Evropi“.

„To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo povjerljivo da bi povećali njegovu izvodljivost“, rekao je Kurc za ORF.

Kurc, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namijenjeni ti centri, ali je njegov danski kolega, Lars Loke Rasmusen, nagovijestio prošle nedjelje da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju „zajedničkih centara“ namijenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtjevi za azil.

Posljednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre. Upitan o tome austrijski kancelar je samo rekao „vidjećemo“.

Koalicija desnice i ekstremne desnice na vlasti u Austriji od kraja 2017, kao jedan od svojih prioriteta navela je sprovođenje restriktivne migrantske politike. Vlada takođe želi da učini Austriju manje privlačnom za tražioce azila i da ubrza protjerivanja onih kojima je azil odbijen. Vraćanje se komplikuje zbog nepostojanja sporazuma o readmisiji s brojnim zemljama.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar