Главно РС и матица

Курти: Иза захтева да уведемо ванредно стање крије се план за размјену територија са Србијом

СЈЕДНИЦА О НЕПОВЕРЕЊУ ВЛАДИ КОСОВА* - САД НА ЈЕДНОЈ, БЕРЛИН И ПАРИЗ НА ДРУГОЈ СТРАНИ
  • Аљбин КУРТИ посланицима у Приштини: „Територијална размена није успјела као пројекат али није умрла ни као идеја. У Бијелој Кући је припремљен шампањац за договор Косова и Србије, али  је странама које стоје иза наводног договора потребно нешто прије тога. Потребна им је ванредна ситуација, инциденти на терену, треба им крвопролиће“
  • Курти је казао и да Србија не прихвата једнакост Косова* са њом. Више пута рекао да је недавно покушан пуч у Републици Косово*, када је сада већ бивши министар унутрашњих послова, Агим Вељиу, подржао Тачијев предлог да се уведе ванредно стање
  • Неслагање је сада отворено и између ЕУ, прије свега Француске и Њемачке, са једне стране, и САД са друге. САД су подржале одржавање сједнице о неповјерењу Куртијевој влади, док су се Француска и Њемачка претходно поставиле против, као и извјестилац Европског парламента за Косово, Виола фон Крамон, која је јутрос критиковала америчког амбасадора у Приштини

ИЗА захтјева за увођење ванредног стања на Косову, преко ванредног стања у јавном здрављу које је већ уведено као мјера, јесте план за „размјену територија“, изјавио је у скупштини косовски премијер Аљбин Курти.

Тврди да су за спровођење оваквог договора потребни „инциденти и крвопролиће на терену“.

У току је сједница за изгласавање неповјерења влади у Приштини.

„Територијална размјена није успјела као пројекат али није умрла ни као идеја“, казао је Курти.

Тврди да је у Бијелој Кући припремљен „шампањац уз договор Косова и Србије“, али да је странама које стоје иза наводног договора потребно нешто прије тога:

„Знате шта им је сада потребно пре шампањца?! Потребна им је ванредна ситуација, инциденти на терену, треба им крвопролиће, како би на крају рекли, нећемо никако моћи тако, боље да потпишемо један такав договор“.

Како је казао, он је у то убјеђен, а биће убјеђени и остали „у недјељама које долазе“, поновивши оно што је више пута истицао до сада, да је као премијер сада „научио више за ових 50 дана него пуно година прије“.

„За овај шампањац је претходно потребна крв. Шампањац за договор о териториалној размјени који је мото свих манипулација и подстрекивања“, истакао је косовски премијер, додавши:

„Овдје смо живи и одлучни смо да се тако нешто не размјени уз шампањац у Бијелој кући, без владе се то не може“.

Курти је казао да Србија не прихвата једнакост Косова* са њом. За њега је политика борба, и он има личну вољу, рекао је, те да је у реду да буде под притисцима, али је јасно и да у вријеме када влади на коју је народ дуго чекао – добро иде, и када су двије недјеље одлучујуће у борби против коронавируса, мотив за опозив владе је другачије природе.

„Видио сам и имао сам више информација више него било кад. Ова влада је реформистичка а они желе један други мотив“.

Такође је више пута рекао да је недавно „покушан пуч у Републици Косово*“, када је сада већ бивши министар унутрашњих послова, Агим Вељиу, подржао Тачијев предлог да се уведе ванредно стање. Курти је са друге стране срећан што ванредно стање није уведено.

Курти је практично потврдио оно што је касно синоћ градоначелник Јужне Митровице, Агим Бахтири, који се недавно прикључио његовом Самоопредјељењу, свједочио за Кљан Косова о наводном договору о подјели Севера Косова између Александра Вучича и Хашима Тачија, наводећи чак и наводне детаље о тој граници, а што датира још из 2016.

Сједници присуствује и Српска листа, чији је посланик Игор Симић изашао за говорницу и саопштио да листа подржава опозив владе чији је дио. Они су се од формирања ове владе држали јавно по страни и нису узимали ријеч на сједницама.

Захтјев о гласању неповјерења Влади покренуо је још један коалициони партнер – ЛДК потписом 44 посланика, након што је Курти смијенио министра унутрашњих послова Агима Вељиуа из редова ЛДК, јер је јавно подржао управо увођење ванредног стања због коронавируса, чему се Самоопредјељење противи.

Двије странке су од краја избора у октобру прошле године до посљедњег тренутка, испољавале високу дозу неслагања и нетрпељивости.

Неслагање је сада отворено и између ЕУ, прије свега Француске и Њемачке, са једне стране, и САД са друге.

САД подржавају одржавање ове сједнице, док су се Француска и Немачка претходно одредиле против, као и извјестилац Европског парламента за Косово*, Виола фон Крамон, која је јутрос критиковала америчког амбасадора у Приштини.

Министарства спољних послова Њемачке и Француске истакла су да је спор између Београда и Приштине, „европско питање“, те да ће ЕУ радити у „координацији“ са америчким партнером, али када се за то створе услови.

https://kossev.info/kurti-pre-sampanjca-u-beloj-kuci-za-razmenu-teritorija-potrebno-krvoprolice/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар