Glavno RS i matica

Kurti: Srbi treba da imaju ministra u vladi Kosova, ali Srpska lista nije srpska zajednica

NAJAVIO DA ĆE POVODOM TAKSI POPUSTITI BiH „JER SARAJEVO NIJE BEOGRAD“
  • Za Srbiju spremio „princip reciprociteta“ koji on zamišlja ovako: „Srbija neće moći da uveze svoju robu na Kosovo, kao ni mnoge druge stvari, dok god nije spremna da i Kosovo može da izvozi robu u Srbiju i da se brine o Albancima u Srbiji, u Preševskoj dolini, jer uglavnom i vjerovatno ima više Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu“ 

LIDER šiptarskog pokreta Samopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Srpska lista nije srpska zajednica“ i dodao da Ustav Kosova“ ne kaže da ta lista mora imati svoje predstavnike u vladi.

Prvi i najvažniji korak u formiranju buduće vlade jeste koalicija i dogovor Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja. Svjestan sam da, ako imamo 12 ministarstava, bar jedan ministar mora biti iz srpske zajednice, ali naš ustav ne kaže da taj čovjek mora da bude iz Srpske liste jer ona nije srpska zajednica“, rekao je Kurti za Al Džaziru a prenio portal Kosovo onlajn.

On je ocijenio da u odnosima sa Srbijom treba uspostaviti princip reciprociteta, što, kako je naveo, znači da Srbija neće moći da uveze svoju robu na Kosovo, kao ni mnoge druge stvari, dok god nije spremna da i Kosovo može da izvozi robu u Srbiju i da se brine o Albancima u Srbiji, u Preševskoj dolini, jer uglavnom i vjerovatno ima više Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu.

Princip reciprociteta je konstruktivan standard za zdrave odnose dviju zemalja“, naveo je Kurti i dodao da će razmotriti slučaj taksi prema BiH jer Sarajevo, po njegovim riječima, nije slično Beogradu.

On je odbacio ideju o podjeli teritorije, navodeći da je status Kosova završena stvar i da ne može biti kompromisa o statusu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Mi smo proglasili nezavisnost prije više od 11 godina u ovim granicama koje imamo danas i nećemo odustati od toga. Status Kosova je završena stvar i jedino ako postoje zahtjevi o potrebama srpskog stanovništva na Kosovu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, Beograd treba da prikaže zašto mu ni Ahtisarijev plan, koji je privilegovao srpsku zajednicu na Kosovu, nije dovoljan, rekao je Kurti.

Govoreći o Briselskom dijalogu, Kurti je ocijenio da je najprije potreban dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom, jer se, kako je naveo, ne može dozvoliti još jedan neuspjeh.

Zalažem se za dijalog na osnovu reciprociteta, sa jasnim i čvrstim principima, pod okriljem EU i SAD. Ne želim da imamo scenario gdje je međunarodna zajednica kao režiser koji isključuje razne glumce koji se nisu dobro ponašali. Dosadašnji dijalog od 2011. do 2017. proizveo je 33 dogovora između Kosova i Srbije. Mi ćemo u našoj vladi već u prvom mjesecu razmotriti šta se zbivalo sa tim dogovorima, kakva je bila njihova implementacija i uticaj i na Kosovu i u Srbiji, dodao je Kurti.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar