Glavno RS i matica

Les: Ako SAD, kao što izgleda, preuzmu vodeću ulogu u rješavanju kosovskog problema…

TVRDI DA ĆE AMERIKANCIMA POLAZNA TAČKA BITI IDEJA SRBIJE O KOREKCIJI GRANICA
  • Predstojeći izbori na Kosovo i u Srbiji suzili su prostor za sporazum tokom ove zime. Vrijeme ističe i SAD žele brzo rješenje – otuda i pismo Kvinte upućeno objema stranama da se deblokiraju pregovori
  • Britanski diplomata  uvjeren: „Kladim se da će njihov korak u slučaju da ne dođe do dogovora sa Beogradom, biti ujedinjenje Kosova sa Albanijom, a to će na kraju dovesti kosovsku državu do pravnog limba

AKO, kao što izgleda, SAD preuzmu vodeću ulogu u pregovaračkom procesu oko rješenja kosovskog problema, njihova polazna tačka će biti ideja Srbije o korekciji granica, a na drugim silama je teret da prihvate ili odbiju američku poziciju“, kaže Timoti Les, bivši britanski diplomata na Balkanu.

Kada Vučić i Tači stave ideju podjele na sto, u zamjenu za uzajamno priznanje, SAD bi bile spremne da rade na tome, smatra Les, ali ocjenjuje da rješenje kosovskog problema ne treba očekivati brzo.

On u intervjuu za Tanjug navodi da je problem što se ta politička ideja zaglavila jer Tači nije u potpunosti uspio da dobije podršku na domaćem planu, a Njemačka je takođe iskomplikovala stvari pokrenuvši proces razgovora na kojima je ideja razgraničenja odbačena.

Evropa će morati da odluči da li će podržati američku pritisak za podjelu, ili će gurati svoje alternativno rešenje, zabrinuta zbog efekata takvog rješenja na BiH i Sjevernu Makedoniju, kaže Les.

On ističe da su SAD, koje sada imaju neutralniji pristup prema ovom problemu od prethodne administracije, nestrpljive da „završe posao“ u Srbiji i na KiM, kako bi se posvetili drugim stvarima, možda BiH, ali da nije moguće očekivati rješenje u momentu kada su stavovi Beograda i Prištine toliko udaljeni.

U međuvremenu je ugrožena regionalna stabilnost, jer se zbog taksi Srbiji Priština približava Albaniji, ubrzavajući tako proces ujedinjenja. Predstojeći izbori na Kosovu i u Srbiji suzili su prostor za sporazum tokom ove zime. Vrijeme ističe i SAD žele brzo rješenje – otuda i pismo Kvinte upućeno objema stranama da se deblokiraju pregovori“, ocjenjuje on.

Les kaže da nije optimista i da ne vidi šta je to što bi moglo da dovede Prištinu i Beograd za pregovarački sto.

Motiv pridruživanja EU više ne postoji jer nema proširenja, a to, smatra on, otvara mogućnost za bojazan od jednostranog koje bi mogla povući Priština.

„Kladim se da će njihov korak u slučaju da ne dođe do dogovora sa Beogradom, biti ujedinjenje Kosova sa Albanijom, a to će na kraju dovesti kosovsku državu do pravnog limba“, naglašava Les.

Na pitanje očekuje li da će Vašington izvršiti pritisak na Prištinu da odustane od maksimalističkih zahteva u konačnom rješenju za KiM Les kaže da sumnja i napominje da SAD moraju da rade veoma pažljivo.

Ovaj put SAD ne pokušavaju da primoraju strane da potpišu sporazum koji su pripremili američki pravnici, već da promovišu dijalog koji će i dovesti do rješenja koje će obje strane prihvatiti i koji će dobiti legitimeitet kod kuće kako bi bio održiv, smatra on.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar