Главно РС и матица

Љајић: Србија нема никакав разлог да раскида сарадњу са кинеском компанијом Хуавеј

У ТОКУ ЈЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ВИШЕ УГОВОРА КОЈЕ ЈЕ БЕОГРАД ПОТПИСАО СА КИНЕСКИМ ЏИНОМ
  • Њемачка је најавила доношење специјалног закона којим би се осигурала да Хуавеј неће предати податке кинеској држави, прије него што дозволи том произвођачу телекомуникационе опреме да учествује у градњи 5Г (пете генерације) мобилне мреже. Расим ЉАЈИЋ наглашава да ништа слично у Србији није разматрано јер није било потребе

НЕ ПОСТОЈИ било какав основ да Србија раскида сарадњу са кинеском компанијом Хуавеј (Huawei), рекао је за Радио слободна Европа (РСЕ) министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је поводом рестрикција које је америчка компанија Гугл  увела компанији Хуавеј казао да Србија не жели да буде колатерална штета сукоба великих телекомуникационих компанија.

„Овде се ради о сукобу два гиганта“, рекао је Љајић и додао да је у току реализација више уговора које је Србија потписала са кинеском компанијом.

Како је објаснио, до краја идуће године 750 хиљада домаћинстава биће повезано оптичком мрежом, што је управо резултат потписаног уговора са Хуавејом, вредног 150 милиона евра.

Истакао је да је Хуавеј био „коректан партнер“, те да нема потребе да се досадашњи ниво сарадње раскида.

„Многе телекомуникационе компаније у Европи имају сличне уговоре, раде са Хуавејом и не намеравају да то прекину, с обзиром на то да је он у овом тренутку највећи снабдевач телекомуникационом опремом у свету“, рекао је Љајић.

Њемачка је, како пише РСЕ, најавила доношење специјалног закона којим би се осигурала да Хуавеј неће предати податке кинеској држави, прије него што дозволи том произвођачу телекомуникационе опреме да учествује у градњи 5Г (пете генерације) мобилне мреже.

Упитан да ли је Србија разматрала доношење сличних мјера којима би се регулисало пословање Хуавеја, Љајић је одговорио да се то у овом тренутку не разматра.

„У овом тренутку то није опција, нити има потребе за доношењем било каквог лекс специалиса (посебног закона). Постоји читав низ закона и имамо правни основ уколико је потребно да се на било који начин заштитимо. Мислим и да то велике телекомуникационе мреже у Европи више чине да умире властиту јавност“, рекао је Љајић.

Поводом оптужби Сједињених Америчких Држава (САД) о наводним прислушкивањима Хуавеја и преношењу осјетљивих информација властима у Кини, Љајић је истакао да таквих безбедносних пријетњи у Србији није било. 

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар