Главно Свијет

Лукашенко: Ухапшени су све признали – послати су у Бјелорусију са задатком да чекају

ИЗЈАВИО ДА ЈЕ МОСКВА БРАТСКЕ ОДНОСЕ РУСИЈЕ И БЛЕЛОРУСИЈЕ ПРЕТВОРИЛА У – ПАРТНЕРСКЕ
  • У обраћању јавности и парламенту рекао и ово: „Ухапшени су истрази признали да су их намјерно послали у Бјелорусију. Све је лаж о Истанбулу, о Венецуели, о Африци и Либији. Ти људи су посвједочили да су специјално послати у Бјелорусију
  • Додао: „Дође ли до покушаја дестабилизације стања у Бјелорусији – буктиће тако да ће се осјетити све до Владивостока. Нашу земљу је немогуће пољуљати, овдје неће бити обојених револуција све док је њена управљачка вертикала јака и док ужива повјерење народа“
  • Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: Кривица у Минску ухапшених држављана Русије није ничим доказана. Русија неће дозволити да њени грађани страдају – без обзира на спектакл који гледамо. У Минску то одлично знају“

АЛЕКСАНДАР Лукашенко је изјавио да је Русија промијенила братске односе са његовом земљом „на партнерске“.

Бјелоруски лидер се уочи предсједничких избора, заказаних за 0. август, обратио народу и парламенту.

Нагласио је да ће Бјелорусија и Русија „увијек бити најближи савезници, без обзира ко је на власти“:

„Русија је увијек била и биће нам најближи савезник. То је непромјенљив фактор, то је дубоко у нашим народима“

Лукашенко је изразио увјерење да се Русија плаши да ће изгубити Бјелорусију јер нема других реалних и блиских савезника.

Признао је да је Запад почео показивати значајнији интерес за Бјелорусију и поручио:

„Наш одговор је познат свима: Бјелорусија се ни са ким не дружи против неког трећег. Ми смо за мултивекторску, досљедну и предвидљиву спољну политику“.

Бјелоруски лидер је навео да су похапшени руски држављани „испричали све“ и позвао Москву да престане да манипулише чињеницама“:

„Желим да сви представници Руске Федерације који овдје сједе, а и они који ме сада слушају, престану да лажу и да се баве оваквим писанијама по медијима. Ухапшени су истрази признали да су их намјерно послали у Бјелорусију. Све је лаж о Истанбулу, о Венецуели, о Африци и Либији. Ти људи су посвједочили да су специјално послати у Бјелорусију. Тај тим је имао задатак да чека“.

Лукашенко није открио шта је требало да „чека“, али је негирао извјештаје да је са руским руководством договорио „спектакл са хапшењем 33-це Руса“.

У наставку је навео:„Милијарде су бачене на Бјелорусију, мобилисане су најновије технологије. А неки сада пласирају тврдње да су то договорила два предсједника. То је веома опасан сигнал“.

Лукашенко је позвао сународнике на очување мира и реда у земљи и рекао да „луткари неће успјети“. И упозорио:

„Дође ли до покушаја дестабилизације стања у Бјелорусији – буктиће тако да ће се осјетити све до Владивостока. Нашу земљу је немогуће пољуљати, овдје неће бити обојених револуција све док је њена управљачка вертикала јака и док ужива повјерење народа“.

Први оперативац Бјелоруског савјета безбједности Андреј Равков изјавио је да су у Русији формиране још двије групе које би наводно биле убачене у Бјелорусију да би „направиле револуцију“.

Москва је на ово већ одреаговала.

Портпаролка Министарства иностраних послова РФ, Марија Захарова, прво се сагласила са Лукашенком да односи двије земље имају имају „чврст и трајан фундамент“. Па додала да кривица ухапшених држављана Русије у Минску није ничим доказана:

„Русија неће дозволити да њени грађани страдају – без обзира на спектакл који гледамо. У Минску то одлично знају“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/lukasenko-moskva-je-bratske-odnose-rusije-i-belorusije-pretvorila-u-partnerske

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар