Glavno Svijet

Masove nježnosti prema „Kosovu“, od preobučene UČK traži da čvrsto vjeruje u podršku Njemačke

FINANSIJSKA POMOĆ EVROPSKE UNIJE ČINI BEZMALO TREĆINU BUDŽETA „KOSOVA“
  • Berlin od 2014. do 2018. godine dao „Kosovu“ oko 180 miliona evra, a šef njegove diplomatije Hajko MAS  otkrio: „Smatramo da bi bilo pogrešno da EU i Njemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć jer bi se, ukoliko se to desi, u kratkom roku srušilo sve što je tokom godina velikim naporom postignuto“

NJEMAČKI ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da njegova zemlja želi evropsku perspektivu za Kosovo i da je „odlučna da mu pomogne“.

Mas je rekao da je prošle nedjelje prenio kosovskim kolegama da moraju čvrsto da vjeruju u podršku Njemačke.

„Želimo evropsku perspektivu za Kosovo. Reforme koje se sprovode su impresivne i moraju se usvojiti“, rekao je Mas za list „Štutgarder Nahrihten“, prenosi danas RTK na vebsajtu na srpskom jeziku.

Mas je rekao da „njemačka Vlada smatra pogrešnim ako EU i Njemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć“ i da će se, ukoliko se to desi, u kratkom roku srušiti sve što je tokom godina velikim naporom postignuto.

Mas je potvrdio da će Njemačka nastaviti da pruža finansijsku pomoć Kosovu.

Prema tekstu, njemačka vlada je od 2014. do 2018. godine podržala Kosovo sa ukupno oko 180 miliona evra. Taj novac je otišao ne samo na razvoj infrastrukture, ekonomije, reforme administracije i pravosudnog sistema, već i na borbu protiv organizovanog kriminala.

Pored ove direktne finansijske pomoći iz Njemačke, Kosovo je od 2014. do 2017. godine dobilo više od 350 miliona evra od Evropske unije.

U 2018. i 2019. godini Evropska unija je dala Kosovu oko 295 miliona evra.

Finansijska pomoć Evropske unije čini skoro trećinu budžeta Kosova.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar