Главно Свијет

Матис не да Израелу да Хрватској прода 12 америчких Ф-16 иако их је модернизовао

ЗАГРЕБ СПРЕМАН ДА ПЛАТИ 500 МИЛИОНА ДОЛАРА – ТЕЛ АВИВ ИМА ЈОШ 18 ТИХ ЛОВАЦА КОЈЕ НЕ КОРИСТИ
  • Хрватска гњевна и недавно је сугерисала Бењамину Нетањахуу да „среди ствар са САД“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе блокирају израелску продају коришћених борбених авиона Ф-16 Хрватској, чланици НАТО-а, јавили су израелски медији.

Раније ове године објављено је да Израел продаје 12 авиона Ф-16 америчке производње Хрватској за 500 милиона долара.

Грчка, Јужна Кореја, Шведска и САД су такође понудиле Хрватској да је снабдију војним авионима како би замијенила застарјеле авионе МИГ-21С совјетске производње.

Позивајући се на неименоване израелске званичнике, израелски ТВ Канал 10 је јавио да је влада предсједника САД Доналда Трампа љута што је Израел додао унапређене електронске системе израелске производње авионима Ф-16С у склопу напора да убиједи Хрватску да купи авионе.

Ти званичници су рекли да САД сматрају да је Израел нефер профитирао, пошто су Ф-16С авиони америчке производње и није предвиђено да буду продати трећој страни без одобрења земље која их производи (САД).

У извјештају се такође наводе изјаве званичника да је Хрватска гњевна због одуговлачења продаје и да је недавно сугерисала израелском премијеру Бењамину Нетањаху да „среди ствар са САД“.

Он је поставио то питање када се у понедјељак састао с државним секретаром САД Мајком Помпеом у Бриселу.

Помпео је рекао да је он за продају, али да је блокира министар одбране Џејмс Матис који је против.

Нетањаху и његов хрватски колега Андреј Пленковић објавили су споразум о продаји у јануару и Хрватска га је одобрила два мјесеца касније.

Израел тражи купца за своју застарјелу флоту Ф-16 које израелске ваздухопловне снаге не користе већ годинама, јавила је ТВ Хадашот њуз. Око 30 старих авиона је изведено из употребе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар