Glavno RS i matica

Medvedev: Rezolucija 1244 mora biti osnov za iznalaženje rješenja za Kosovo i Metohiju

PREDSJEDNIK VLADE RUSIJE, KOJI SUTRA STIŽE U BEOGRAD: VELIKA ALBANIJA JE VEOMA OPASNA IDEJA

PREDSJEDNIK Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija polazi od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

„U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava“, rekao je Medvedev za sutrašnje „Večernje novosti“, koje su večeras objavile izvod iz intervjua.

Prema njegovim riječima, Rusija polazi od toga da tokom razmatranja i rješavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, prije svega Rezoluciju 1244 o Kosovu i Metohiji Savjeta bezbjednosti UN, a ne jednostrane akte.

Odgovarajući na pitanje da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišući međunarodno pravo priznale secesiju Kosova i Metohije, može da se završi stvaranjem „velike Albanije“, Medvedev je rekao da su „sve ideje različitih novih ujedinjenja, država i tako dalje veoma opasne“.

„Jer, na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj mjeri nacionalistički opredijeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave“, rekao je Medvedev.

Medvedev je za „Novosti“ govorio i o sve glasnijim pokušajima revizije istorije, pritiscima Prištine i međunarodne zajednice, odnosima Rusije i Srbije, poziciji Republike Srpske, širenju NATO-a, ulaganjima u Srbiju…

Medvedev stiže danas u posjetu Srbiji, na obilježavanje zajedničkog jubileja – 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar