Главно Федерација/БиХ

Мектић: Организовани криминал преузо руту илегалних миграната у региону

НАЈАВИО ЗАЈЕДНИЧКО ДЈЕЛОВАЊЕ ПОЛИЦИЈА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ
  • Ево чиме се он хвали: „Чешка влада нам (за мигранте) донира милион евра, купујемо мобилне и стационарне камере, и друге уређаје за осматрање, беспилотне летјелице, јачамо капацитете граничних прелаза. Биће још донација. Боравио сам у Бриселу, говорили смо о одлучнијем дјеловању по питању сузбијања илегалних миграција“

МИНИСТАР безбједности БиХ Драган Мектић тврди да је организовани криминал преузо руту илегалних миграната у региону што, како је рекао, ниједна земља није смјела да дозволи, те најавио заједничко оперативно дјеловање полиција држава југоисточне Европе на спречавању мигрантске кризе.

Мектић је након сједнице Савјета министара, на којој је разматран извјештај о мигрантима од 24. јуна, рекао да их у БиХ тренутно има 7.000, од којих је 600 поднијело захтјев за азил, али да ниједан није одобрен.

Мектић је новинарима рекао да те бројке указују на то да мигранти не желе азил, већ да само формално подносе да би оправдали боравак у БиХ.

„Злоупотребљавају институт азила. Прихватили смо по основу реадмисије од Републике Хрватске 317 миграната, а другима предали више од 500 незаконитих миграната“, казао је Мектић.

Како је навео, додатне полицијске снаге су на терену и раде на заштити граница.

„Од Владе ФБиХ писмено су нас обавестили да су уступили касарну Ушивак и просторе Агрокомерца у Великој Кладуши. Ријешавају се прикључци струје, канализације…. У Агрокомерцу имамо донацију Аустрије око 50 специјализованих шатора, клима, грејање. Уз додатне контејнере и санитарне чворове које ћемо правити у Великој Кладуши“, рекао је.

Након донаторске конференције, навео је Мектић, јавио се одређени број земаља с конкретним понудама.

„Чешка влада донира милион евра, купујемо мобилне и стационарне камере, и друге уређаје за осматрање, беспилотне летјелице, јачамо капацитете граничних прелаза. Биће још донација. Боравио сам у Бриселу, говорили смо о одлучнијем дјеловању по питању сузбијања илегалних миграција. Сви смо пали на испиту и организовани криминал нам је преузео руту. Ни једна земља није смјела то дозволити“, казао је Мектић, пренијела је регионална Н1.

Сматра да се ефикасније мора радити на спречавању тога.

„Почећемо оперативно да дјелујемо. Заједничко дјеловање полиција у југоисточној Европи“, рекао је Мектић и додао да још једном мора да демантује „глупости о 150 хиљада миграната који ће се овде населити“, а о чему, како је рекао, говори предсједник Републике Српске Милорад Додик који „то користи у изборној кампањи“.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар