Glavno Svijet

Merkel: Epidemija je najteži test Evropske unije od njenog osnivanja

NAGLASILA: „NJEMAČKOJ ĆE BITI ONOLIKO DOBRO KOLIKO DOBRO BUDE EVROPI“
  • Pozdravila jrijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen za očuvanje radnih mjesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora. Podsjetila je da postoji krizni instrument ESM, koji sadrži kreditne linije upravo za slučaj elementarnih nepogoda i pandemija

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se EU nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

„Suočeni smo s velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Njemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni, već snažniji“, poručila je ona.

Merkelova je na konferenciji za štampu najavila sutrašnji sastanak evro-grupe na kojem će biti razmatran prijedlog Savjeta EU, te poručila da će Njemačkoj biti dobro onoliko koliko bude dobro Evropi.

Naglasila je da se u ovoj krizi vidjelo koliko su umrežene i isprepletane privrede, te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evrope koja je snažnija i koja bolje funkcioniše u svim njenim dijelovima, a tako u svim članicama.

Ona je navela da su zemlje koje su članice evro-grupe posebno povezane i da očekuje od ministara finansija prijedloge za prevazilaženje krize.

Merkelova je podsjetila na postojanje kriznog instrumenta ESM, koji sadrži kreditne linije, a koje su dostupne u slučaju elementarnih nepogoda, dodajući da pandemija to svakako jeste.

Pozdravila je prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen za očuvanje radnih mjesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora.

Vođa najpopularnije stranke u Italiji, Lige, bivši potpredsjednik vlade Mateo Salvini nazvao je Evropsku uniju „gnijezdom zmija i šakala“.

Savetnik turskog predsjednika izjavio je da Evropska unija nije položila ispit pandemije koronavirusa jer nije pružila dovoljnu podršku članicama koje su najviše na udaru.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar