Главно РС и матица

Милов режим СПЦ и Србији подмеће „субверзивне активности“

ЊЕГОВО ВИЈЕЋЕ ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ПОРУЧИЛО СРБИЈИ ДА ЈОЈ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ МЈЕШАЊЕ У СТВАРИ ЦРНЕ ГОРЕ
  • Вијеће је иступило и са тактичком похвалом: „Митрополија је допринијела мирним окупљањима, одупирући се и одређеним политичким уплитањма из Црне Горе, али и онима ван ње      

ВИЈЕЋЕ за националну безбједност Црне Горе засједало је данас поводом протеста изазваних усвајањем Закона о слободи вјероисповијести и оцијенило да је Црна Гора „сигурна и безбједна држава упркос субверзивним активностима из земље и непосредног окружења“, саопштено је из Владе.

Веће је оцијенило да је од усвајања закона било „озбиљнијих атака на стабилност и мир“ у Црној Гори, поздравило допринос Митрополије црногорско приморске Српске православне цркве (СПЦ) „мирним окупљањима“ противника, али и „висок степен одговорности грађана“.

Поручено је да државни органи „неће дозволити „спољно мјешање“ у унутрашње прилике Црне Горе и њено „суверено право да сами и слободно водимо спољну и унутрашњу политику“.

Протестне шетње противника закона пратила је „снажна и негативна политичка, и непримјерена и агресивна медијска кампања уз велики број дезинформација и лажних вести са циљем узнемиравања јавности и грађана, и подстицања нереда и нестабилности“, наводи се у саопштењу.

„Носиоци тих активности били су из земље, али и из нашег непосредног окружења, са јасном намјером дезинформисања грађана, а посебно вјерника о наводном сценарију упада у вјерске објекте Српске православне цркве, протјеривању свештеника и притисцима на српску заједницу у Црној Гори“, констатује се саопштењем.

Вијеће за националну безбједност сматра да су „субверзивне активности ишле и у правцу компромитације државе, њених симбола, носилаца државне власти, као и позивања на коначни обрачун са уставним поретком, правном државом, и органима реда и безбједности и то свим средствима“, те да је „њихов циљ био угрожавање виталних уставних и демократских вриједности Црне Горе“.

Поводом масовних окупљања противника Закона о слободи вјероисповијести, у организацији Митрополије црногорско-приморске (МПЦ), Вијеће је оцијенило да је Митрополија „допринијела мирним окупљањима, одупирући се и одређеним политичким уплитањма из Црне Горе, али и онима ван ње“.

МПЦ је у периоду од 26. децембра прошле до 7. јануара ове године широм цркве организовала масовне протестне шетње којим тражи од власти да повуче закон, промијени постојећи или усвоји нови.

Вијеће је констатовало и „висок степен одговорности највећег броја грађана и учесника протестних окупљања, који нису подлегли незапамћеној кампањи и дезинформацијама о угрожености њихових вјерских права и слобода“.

Поручено је да државни органи „неће дозволити спољно мјешање“ у унутрашње прилике Црне Горе и њено „суверено право да сама и слободно води спољну и унутрашњу политику“.

„Црној Гори као грађанском и демократском друштву припада искључиво и легитимно право да штити слободе и уређује права свих грађана који у њој живе“, закључује се у саопштењу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар