Главно Свијет

Милова дуга рука: Мандић и Кнежевић осуђени на по пет година затвора, Дикић – на осам

РУСИМА ЕДУАРДУ ШИШМАКОВУ И ВЛАДИМИРУ ПОПОВУ – 15 И 12 ГОДИНА ЗАТВОРА
  • Држављани Србије Предраг Богићевић и Немања Ристић осуђени на по седам година затвора, али је Београд одбио да их изручи Црној Гори
  • ФАКТИ: Опасна фарса монтенегринског режима добила је свој очекивани и програмирани (првостепени) фарсични (формално судски) епилог. Ради овога је Ђукановић и увео Црну Гору у НАТО. Све ово има натовски благослов и – печат

ПОДГОРИЧКИ Виши суд осудио је лидере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића на по пет година затвора у случају покушаја тероризма.

Суд им је одредио исту казну затвора, иако је Тужилаштво тражило за Кнежевића мању. Тужилац Саша Чађеновић објаснио је да је његово деловање било идеолошко природе и није имао материјалну корист.

Суд им није одредио притвор тако да ће правоснажну пресуду чекати на слободи. Они се од почетка бране са слободе. Суд по Законику о кривичном поступку може, али не мора да им одреди притвор, након првостепене пресуде.

Возач ДФ-а Михаило Чађеновић осуђен је на годину и шест месеци затвора.

Руски држављанин Едуард Шишмаков осуђен је на јединствену казну затвора од 15 година док је Владимир Попов осуђен на 12 година. За њих Тужилаштво тврди да су агенти руске обавештајне службе (ГРУ) и нису доступни црногорским властима.

Они су означени као организатори покушаја тероризма и криминалног удруживања.

Бивши шеф српске жандармерије Братислав Дикић осуђен је на јединствену казну од осам година. Дикићу је продужен притвор до правоснажности пресуде.

Српски држављани Предраг Богићевић и Немања Ристић осуђени су на по седам година затвора. Њих је Србија одбила да изручи Црној Гори.

Србољуб Ђорђевић осуђен је на годину и шест месеци, Бранка Милић која се налази у амбасади Србије, након што је својевољно напустила суђење, на три године, Милан Душић на годину и шест месеци, Драган Максић на годину и девет месеци.

Осуђенима се у казну урачунава време проведено у притвору.

Судија Сузана Мугоша је казала да је циљ криминалне организације био да застраше грађане, повреде уставне структуре Црне Горе и спрече улазак земље у НАТО.

Сваки члан криминалне организације је имао унапред одређен задатак и улогу, а у деловању криминалне организације постоји спремност за примену насиља и застрашивања, при чему су свиурачунљиви и свесни свога дела хтели његово извршење и знали да је њихово дело противправно“, истакла је Мугоша.

Како је навела, Милан Кнежевић је имао задатак да поступа по упутствима и наредбама организатора и припадника криминалне организације, да преноси поруке и упутства између припадника криминалне организације, да одржава комуникацију с другим припадницима криминалне организације који се налазе у иностранству, да организује протесте испред Скупштине Црне Горе који ће бити коришћени за реализацију криминалног плана и насилног уласка у Скупштину.

Према пресуди, Андрија Мандић је имао задатак да поступа по упутствима организатора и припадника криминалне организације, врбује друга лица за припаднике криминалне организације, која ће учествовати у припремању и извршењу кривичних дела због којих је криминална организација створена.

Пресуда је првостепена, оптужени ће имати право жалбе.

http://fakti.org/njegosevi-srbi/milova-duga-ruka-mandic-i-knezevic-osudjeni-na-po-pet-godina-zatvora-%2Cdikic-na-osam

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар