Glavno RS i matica

Ministri spoljnih poslova EU pozvali Srbiju da ne skrene s puta ka članstvu

ZA LAJČAKA JE „ZBUNJUJUĆA“ NAMJERA SRBIJE DA POTPIŠE TRGOVINSKI SPORAZUM SA EEU
  • Kabinet Mogerinijeve: Beograd može potpisati sporazume sa kim god želi prije no što se pridruži EU, ali se u pregovorima o prijemu „Srbija obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan pristupanja EU

MINISTRI spoljnih poslova Evropske unije su danas pozvali Srbiju da ne skrene s puta ka članstvu u EU dok se ta balkanska zemlja sprema da potpiše trgovinski sporazum sa ekonomskim blokom koji predvodi Rusija, piše danas američka novinska agencija AP o sastanku ministara EU i Balkana u Helsinkiju.

Očekuje se da će Srbija 25. oktobra potpisati sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom koju čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, ali ukazuje AP –  da bi se pridružile EU, zemlje kandidati poput Srbije moraju uskladiti svoju politiku sa svojim evropskim partnerima, posebno o trgovini.

U razgovoru sa svojim kolegama iz EU, slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak opisao je postupke Srbije kao „zbunjujuće“.

„Ako ste ozbiljni u pogledu svoje evropske orijentacije, onda očigledno donosite političke odluke koje vas tome približavaju. Ova odluka nije jedna od takvih“, rekao je Lajčak.

„EU je i dalje najveći trgovinski partner Srbije“, piše AP i prenosi da je međusobna trgovina u 2018. godini iznosila gotovo 26 milijardi evra i bila osam puta veća nego što je ukupna trgovina sa svim zemljama Evroazijske ekonomske unije.

U izjavi preko e-pošte, kancelarija šefice spoljne politike EU Federike Mogerini je podvukla da je trgovina sa Rusijom manje od 10 odsto ukupne trgovinske razmjene Srbije s drugim zemljama, dok razmjena Srbije sa 28 država EU čini 63 odsto ukupne.

Kancelarija šefice spoljne politike EU je poručila da Beograd može potpisati sporazume sa kim god želi prije no što se pridruži EU, ali da se u pregovorima o prijemu „Srbija obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan pristupanja EU“.

Izgledi za ulazak Srbije u evropski klub bili su snažan pokretač demokratskih reformi u nestabilnom regionu Balkana, piše AP.

Ali „EU je optužena da nije ispunila svoja obećanja, posebno odlažući početak pregovora o prijemu Albanije i Sjeverne Makedonije, uprkos tome što je izvršna vlast EU preporučila da počnu“.

EU se obavezala da će odlučiti o sudbini tih dviju zemalja do oktobra, ali Mogerini je danas aludirala da 28 zemalja-članica još nije spremno da donese odluku. Mogerini je upozorila da bi svaki neuspjeh u pregovorima uskoro mogao da „potkopa stabilnost i da ozbiljno obeshrabri dalje reforme“.

Tagovi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar