Главно Свијет

Момир Булатовић умро у селу Раћи у Кучима у 63. години

ПОКОСИО ГА ЈЕ СРЧАНИ УДАР – БИО ЈЕ ДОСЉЕДНО ЗА ДРЖАВУ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

БИВШИ предсједник Црне Горе Миомир Булатовић преминуо је данас у селу Раћи у Кучима у 63. години.

Булатовић је био председник Црне Горе од 1990. до 1998. године и предсједник Савезне владе СР Југославије од 1998. до 2000. године, преносе Вијести.

Булатовић је 1989. године изабран за предсједника Предсједништва СК Црне Горе, а предсједник Црне Горе постаје на првим вишестраначким изборима 1990. године.

Послије осам година на челу републике и сукоба у врху Демократске партије социјалиста, чији је предсједник био од оснивања, Булатовић губи на предсједничким изборима од свог дотадашњег сарадника и премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

Убрзо послије смјене 1998. године услиједила је понуда Слободана Милошевића да састави кабинет на савезном нивоу где је Милошевић тада био председник.

На овом положају Булатовић се задржао непуне двије године.

Момир Булатовић је био један од ријетких доследњих политичара на нашим просторима, који се истински борио за заједништво Србије и Црне Горе. Био је први изабрани, од народа, предсједник Црне Горе.

Дипломирао је на Економском факултету у Подгорици и касније постао асистент на предмету Политичка економија.

Умро је највјероватније од срчаног удара.

Додик: Смрт Момира Булатовића је ненадокнадив губитак

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици некадашњег предсједника Црне Горе Момира Булатовића који је преминуо данас у 63. години.

„Са дубоким жаљењем сам примио вијест о смрти Момира Булатовића. Његова смрт ненадокнадив је губитак за његову породицу, пријатеље али и све који су га поштовали“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је Булатовићев политички ангажман оставио неизбрисив траг у дешавањима у бившој СР Југославији, Црној Гори, али и региону.

Додик је нагласио да ће успомена на њега остати заувијек сачувана у срцима његове породице, као и свих људи који су га вољели и поштовали, саопштено је из кабинета предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ.

Вучић: Доследно је спроводио политику заједништва Србије и Црне Горе

ТЕЛЕГРАМ саучешћа упутио је и предсједник Србије Александар Вучић, саопштено је из службе за сарадњу с медијима председника Србије.

„Упућујем искрено саучешће породици Булатовић поводом изненадне смрти Момира Булатовића. Остаће упамћен као бивши председник Црне Горе и бивши премијер Владе Савезне Републике Југославије, који је доследно спроводио политику заједништва Србије и Црне Горе“, наводи се у телеграму председника Србије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар