Glavno RS i matica

Možda će ex-yu republike dijeliti diplomatske komplekse u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi

SRBIJI PAO OBJEKAT STALNE MISIJE PRI UN U ŽENEVI I GENERALNOG KONZULATA U FRANKFURTU

Objekat stalne misije pri UN u Ženevi

NA SASTANKU predstavnika država sukcesora bivše SFRJ u Beogradu odlučeno je da Srbiji pripadnu objekti Stalne misije pri UN u Ženevi i generalnog konzulata u Frankfurtu.

Srbiji su pripale ambasade i kuće u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, kao i rezidencije u Konakriju u Gvineji.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda, uključujući i raspodjelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku su, takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene izmjene i dopune liste iz dodatka aneksa „B“ u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa novopronađene imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana.

Razmatrane su i mogućnosti fizičke podjele velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi.

Donesena je i odluka da se lista umjetničkih djela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi „Interpolu“ radi potrage i preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti.

Naredni, 20. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, biće održan do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar