Glavno Federacija/BiH

MUP Srpske se protivi davanju Operativnom štabu dodatnih ovlašćenja

MEKTIĆ PO POVRATKU IZ BRISELA TVRDI DA EU NEMA REŠENJE ZA MIGRANTE I TRAŽI REFORMU ŠTABA

MINISTAR bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, rekao je nakon sastanka u Briselu, da je video da EU nema rješenje za migracije.

Istovremeno je najavio da će pokrenuti reformu Operativnog štaba

Mektić tvrdi da je Brisel upoznao sa stanjem u BiH u vezi s migracijama i da je nekoliko puta upozorio da BiH ni po koju cijenu ne želi da bude ‘hot-spot’ država u koju će migranti dolaziti dok se drugdje postavljaju jaki bedemi“.

Mektić navodi da je u Briselu zamoljen da ne govori o ruti, nego o problemima u BiH, bez obzira na to odakle dolaze migranti.

Dragan Mektić

„Oni žele operativno koordinaciono tijelo koje može donositi odluke i sprovoditi proces praćenja migracija. To znači da ću pokrenuti reformu Operativnog štaba da bismo ga učinili efikasnijim. Mi sada dođemo kao neko savjetodavno tijelo u kojem se nešto analizira i konstatuje, ali se ne donose odluke“, rekao je Mektić.

Na ovo je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, koje smatra da na nivou BiH ima dovoljno agencija koje mogu i treba da se bave problemom migracija i da nema potrebe za formiranjem novog tijela ili institucije koja će se baviti problemima migrantske krize.

„Reforma Operativnog štaba, kako je to najavio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, podrazumeva izmjenu zakonskih propisa, pa i samih ustavnih nadležnosti, ali ne znači i da će to biti efikasnije u borbi s migrantskom krizom i njenim posljedicama„, saopšteno je iz MUP-a RS

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar