Glavno Federacija/BiH

Nelson prijeti novim modifikacijama dejtonskog Ustava BiH

PRIZNAO I DA JE U RAZGOVORU SA DODIKOM PRIJETIO RS „NOVIM SANKCIJAMA“

AMERIČKI ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson izjavio je da je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku ukazao na potencijalne posljedice nepoštovanja Dejtonskog sporazuma, kao i da ih vidi u ekonomskoj oblasti, odlasku mladih i „kroz nove sankcije“.

Nelson tvrdi da je u srijedu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom.

„Prenio sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet BiH moraju poštovati, da se Dejton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcionisanja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posljedicama. Te posljedice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije“, otkrio je u intervjuu za BHT 1.

Za Dejtonski ustav je rekao da je bio dobra početna tačka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a biće i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema evroatlantskim integracijama.

„Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rješavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionisati slobodno“, rekao je Nelson.

Nakon sastanka s američkim ambasadorom, koji je uslijedio isti dan nedugo nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je, između ostalog, izjavio: „Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar