Главно Федерација/БиХ

Није утврђена ранг-листу кандидата за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ

МЕЂУ КАНДИДАТИМА ДОСАДАШЊИ ДИРЕКТОР ПЕРИЦА СТАНИЋ И ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ РС ДАРКО ЋУЛУМ

ЧЛАНОВИ Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ нису данас утврдили ранг-листу кандидата који су се пријавили на конкурс за избор новог директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) јер је сједница прекинута.

Очекује се обраћање замјеника предсједавајућег одбора Енеса Обралије.

Независни одбор обавио је разговор са свим кандидатима који су прошли конкурс – актуелним директором Сипе Перицом Станићем, директором Полиције Републике Српске Дарком Ћулумом, бившим директором Сипе Гораном Зупцем, те полицијским службеником из Требиња Жарком Лакетом.

Чланови Независног одбора у септембру су размотрили пријаве пристигле на конкурс за избор директора Сипе и утврдили да од пет пријављених кандидата четири испуњавају услове.

Одбачена је пријава полицајца из Бањалуке Његоша Јовановића.

Према процедури, Независни одбор доставља ранг-листу министру безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгану Мектићу а он је доставља Савјету министара који именује новог директора Сипе.

Актуелни директор Сипе Перица Станић, којем мандат истиче 5. новембра, након разговора је изјавио, да је разговор са члановима Независног одбора прошао коректно и да су искусни људи који сједе у том одбору.

„Уколико будем поново изабран за директора биће ми част, а ако не будем, неће бити никаква трагедија“, кратко је рекао Станић.

Обралија је објаснио да је сједница прекинута јер је неопходно утврдити додатне чињенице у поступку избора новог директора Агенције.

„Сједница је прекинута, а наставак ће бити заказан након што добијемо одређене одговоре. Примили смо представку у којој се наводи да је Независни одобор спреман да свјесно крши законе ове земље фаворизујући једне, а занемарујући друге кандидате који наводо испуњавају услове за пензију. Донијели смо закључак да ћемо за сва четири кандидата провјерити да ли неко испуњава услове за пензију“, рекао је Обралија.

Он је додао да ће након што буде утврђено ко испуњава услове за пензију бити утврђена ранг-листа.

„Након што добијемо одговоре излазимо са ранг-листом. Не могу говорити о именима, али ће провјере бити извршене за сва четири кандидата“, појаснио је Обралија, додајући да на свијету нема тога због чега би свјесно кршио закон.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар