Главно Свијет

Никифоров: Ако жели да задржи Косово – Србија мора макар замрзнути приступање ЕУ

ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА РАН ЗА СЛОВЕНСКЕ СТУДИЈЕ: СВЕ МОЖЕ ДУГО ТРАЈАТИ АКО СРБИ ХОЋЕ ДА САЧУВАЈУ ГРАНИЦЕ
  • Константин НИКИФОРОВ: Не мислим да би замрзавање косовског проблема у данашњим условима било толико лоша ствар по Србију

КОНФЛИКТ између Београда и Приштине, по свему судећи, трајаће поприлично дуго уколико Србија настоји да то питање разријеши у своју корист, али онда се поставља друго питање — шта радити са процесом уласка Србије у састав Европске уније, указао је директор Института за словенске студије Руске академије наука Константин Никифоров.

Он је у изјави за Спутњик рекао да уколико постоји жеља да се питање Косова разријеши у корист Србије, онда је потребно ревидирати или замрзнути процес уласка у ЕУ.

„Све је ово веома компликовано. Српске власти као да то не желе, већ потенцирају интеграцију у ЕУ. Међутим, не видим како је могуће спојити те двије ствари — замрзавање рјешавања питања Косова и улазак у ЕУ“, истакао је он.

Објашњавајући коме иде у корист то да конфликт траје дуго, Никифоров је рекао да постоје опречни ставови — неки су мишљења да то иде наруку Србији, да ће се нешто променити у свијету и да ће то одговарати Београду, док други тврде да вријеме ради за Албанце, јер што се дуже налазе у стању фактичке независности, положај њихове квазидржаве постаје све чвршћи.

Руски академик је рекао и да не мисли да би замрзавање косовског проблема у данашњим условима била толико лоша ствар по Србију, те је упоредио ситуацију са Приштином са проблемом Сјеверног Кипра.

Говорећи о ставу Русије по питању Косова, Никифоров је рекао да за разлику од Запада, који инсистира на томе да се косовски проблем што прије ријеши, Москва настоји да подржи само онај договор који буде постигнут уз сагласност обију страна.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар