Glavno Svijet

Njemački poslanik Aleksander Noj: NATO se raspada – to čekam raširenih ruku

​UVJEREN JE DA GROB ZAPADNOJ VOJNOJ ALIJANSI KOPAJU SJEDINJENE DRŽAVE I TURSKA

NJEMAČKI parlamentarac Aleksander Noj saglasio se sa izjavom predsjednika Makrona o krizi NATO saveza, dodavši da je raspad tog pakta za njega dobrodošao.

„Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Turskom, kopaju grob NATO jer ga eksploatišu isključivo u svoju korist“, rekao je predstavnik Leve stranke Aleksander Noj, prenosi Sputnjik.

„Amerika je donedavno težila isključivo ostvarenju svojih interesa, uključujući ono što su radili kroz NATO, a već nekoliko godina svedoci smo da Turska prati taj trend. NATO se raspada, i to dočekujem širom raširenih ruku“, dodao je Noj.

Nojeva izjava uslijedila je skoro nedjelju dana nakon što je predsjednik Francuske Emanuel Makron proglasio moždanu smrt NATO, aludirajući na nepredvidivost i nemogućnost oslanjana na SAD, dok je na mjestu predsjednika Donald Tramp.

Međutim, Makronova izjava naišla je na kritiku njemačke kancelarke Angele Merkel i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji su kritikovali predsjednika Francuske zbog upotrebe `drastičnih riječi`. Ujedno su istakli da NATO treba da ostane glavni stub garancije njemačke sigurnosti.

Uprkos tome, izjava francuskog predsjednika ponovo je pokrenula talas započet prošle godine kada su Makron i Merkelova istakli značaj postojanja evropske vojske nezavisne od SAD i NATO-a, kako bi bila sposobna da sama sebe brani.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar