Главно Скупштина РС

Одбор НС РС за уставна питања: Није угрожен витални национални интерес Бошњака

ОСПОРИЛИ УРЕДБЕ СА ЗАКОНСКОМ СНАГОМ ПОВОДОМ ЕКСПРОПРИЈАЦИЈЕ ЗЕМЉИШТА ЗА АУТОПУТЕВЕ
  • Одбор указао да одлуке немају национални предзнак и да се подједнако односе на све грађане, односно да не садрже одредбе којима се дискриминишу или фаворизују припадници било којег народа

ОДБОР за уставна питања Народне скупштине Републике Српске утврдио је данас да није угрожен витални национални интерес бошњачког народа одлукама Народне скупштине о потврђивању двије уредбе са законском снагом.

Одбор је утврдио одговор у предмету који се односи на Одлуку о потврђивању Уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Аутопута Коридор Vc кроз Републику Српску и изградње дионице Аутопута „9. јануар“ Бањалука – Добој.

Одговор је утврђен и на наводе из захтјева за заштиту виталног националног интереса у вези са Одлуком о потврђивању Уредбе са законском снагом о допуни Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Аутопута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача.

Одбор за уставна питања Народне скупштине утврдио је да са материјално-правног аспекта ни у једном од ова два предмета не може бити ријечи о повреди виталног националног интереса бошњачког народа.

Одбор сматра да у захтјеву подносиоца није видљиво на који начин је повријеђен интерес бошњачког народа и истиче да обје Одлуке немају национални предзнак и да се подједнако односе на све грађане, односно да не садрже одредбе којима се дискриминишу или фаворизују припадници било којег конститутивног народа или припадника народа из реда Осталих.

Сједницом је предсједавао предсједник Одбора за уставна питања Недељко Чубриловић.

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар