Главно Скупштина РС

Одбор НС РС за уставна питања: Устав БиХ не познаје појав „државне својине“

ПЕТКОВИЋ: СРПСКА ИМА ПРАВО ДА ДРУШТВЕНУ И ДРЖАВНУ СВОЈИНУ КЊИЖИ КАО СВОЈУ
  • Дарко РАДИЋ, члан Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске, Клубу Бошњака у Вијећу народа: „Ако је то надлежност БиХ, како је могуће да од успостављања БиХ прије 25 година не постоји закон на нивоу БиХ који то уређује?“

КЛУБ Бошњака у Вијећу народа Републике Српске не може поднијети захтјев Уставном суду БиХ, а Устав Босне и Херцеговине не познаје појам државне имовине и Република Српска надлежна је за својинскоправне односе на својој територији.

Ово се у суштини наводи у одговору Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске Уставном суду БиХ на захтјев Клуба Бошњака за покретање поступка оцјене уставности појединих чланова Закона о стварним правима. Бошњацима је спорно то што се у Закону о стварним правима прописује да су носиоци права управљања, кориштења и располагања непокретностима у државној својини Република Српска, локалне заједнице и јавна предузећа, али не и држава БиХ.

Дарко Радић, члан Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске, рекао је да се Клуб Бошњака у Вијећу народа позива на члан 1. Устава БиХ, гдје се каже да БиХ има међународноправни континуитет као држава и то је тачно, али се та одредба односи само на чињеницу да БиХ као држава остаје субјект међународних односа и у том смислу има континуитет, а не у смислу других ствари као што је имовина, уређење итд.

Он наглашава да је други кључни аргумент Клуба Бошњака да Република Српска нема надлежности да уређује државну имовину, истовремено истичући да категорија државне имовине не постоји ни у Уставу ни у једном закону зато што је право својине исто по свом садржају и по свом обиму без обзира на то ко је субјект.

„Ако је то надлежност БиХ, како је могуће да од успостављања БиХ прије 25 година не постоји закон на нивоу БиХ који то уређује. Високи представник донио је забрану располагања управо из разлога да се ријеши тај статус. Овдје је интенција да све гдје постоји у земљишним књигама друштвена својина, право управљања, кориштења и располагања и не само када су у питању земљишта већ и шуме, то буде књижено на ниво БиХ. То би могао да буде озбиљан проблем“, рекао је Радић.

Стручњаци се слажу да ће, уколико Уставни суд БиХ усвоји захтјев Клуба Бошњака, доћи до великих проблема, јер ће у будућности бити веома тешко било коју друштвену имовину предвидјети као имовину Републике Српске

Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, рекао је да БиХ и Уставни суд БиХ не могу никако оспоравати Републици Српској права да друштвену, односно државну имовину, књижи као имовину Српске или грађана.

„Уколико буде усвојена спорна апелација бошњачких делегата, Српска и њени грађани могли би да остану без земљишта на којима имају права и која су до тада у вези с тим уживали“, рекао је Петковић додајући да би то произвело несагледиве посљедице по Српску и грађане.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар