Главно Свијет

Палмер: Споразум Београда и Приштине са међусобним признањем и могућим прилагођавањем граница

„СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ НЕ ЗАГОВАРАЈУ ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ГРАНИЦА, АЛИ ГА И НЕ ИСКЉУЧУЈУ“
  • Замјеник помоћника државног секретара Метју ПАЛМЕР у Загребу: Има простора да стране испреговарају споразум који би био прихватљив за јавност и у једној и другој земљи. Жељели бисмо видети да стране постигну споразум, желимо да нам га донесу и да га добро погледамо. Ако би било икаквих дилема, ми ћемо то јасно ставити на знање и на томе радити са обе стране, да споразум уобличимо у нешто што и САД могу да пригрле и потврде

ЗАМЈЕНИК помоћника државног секретара САД Метју Палмер изјавио је да се Америка залаже за постизање трајног споразума Београда и Приштине, који би подразумевао међусобно признање, али и додао да је „потпуно могуће“ да би такав споразум укључивао и „прилагођавање“ граница.

„Подржавамо нормализацију односа између Београда и Приштине. Двије стране морају саме да постигну договор и он мора бити трајан и свеобухватан. У самој сржи тога, за нас, то значи међусобно признање. Потпуно је могуће да би то укључивало и прилагођавање границе између Србије и Косова. САД то не заговарају, али и не искључују“, рекао је Палмер у Загребу, у четвртак увече а преноси Хина.

Према наводима хрватске агенције, Палмер је рекао да би се од Београда очекивало признање и прихватање Косова као суверене и независне државе, док би Косово морало признати Србију као свог сујседа.

„Има простора да стране испреговарају споразум који би био прихватљив за јавност и у једној и другој земљи. Жељели бисмо видети да стране постигну споразум, желимо да нам га донесу и да га добро погледамо. Ако би било икаквих дилема, ми ћемо то јасно ставити на знање и на томе радити са обе стране, да споразум уобличимо у нешто што и САД могу да пригрле и потврде“, рекао је он.

Палмер је рекао да спор Приштине и Београда представља извор нестабилности у региону, док би нормализација односа и Србију и Косово приближила европским интеграцијама.

Он је подсјетио да двије стране прво морају да се врате за преговарачки сто, јер су преговори блокирани због високих такси које је Косово увело на производе из Србије и БиХ.

„Америка би жељела да Косово укине те царине како би се дијалог поново покренуо. Чак би и привремена суспензија омогућила покретање дијалога. Позивамо Косово да суспендује те царине и омогући повратак дијалога између Београда и Приштине“, рекао је Палмер.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар