Glavno Svijet

Palmer: Sporazum Beograda i Prištine sa međusobnim priznanjem i mogućim prilagođavanjem granica

„SJEDINJENE DRŽAVE NE ZAGOVARAJU PRILAGOĐAVANJE GRANICA, ALI GA I NE ISKLJUČUJU“
  • Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju PALMER u Zagrebu: Ima prostora da strane ispregovaraju sporazum koji bi bio prihvatljiv za javnost i u jednoj i drugoj zemlji. Željeli bismo videti da strane postignu sporazum, želimo da nam ga donesu i da ga dobro pogledamo. Ako bi bilo ikakvih dilema, mi ćemo to jasno staviti na znanje i na tome raditi sa obe strane, da sporazum uobličimo u nešto što i SAD mogu da prigrle i potvrde

ZAMJENIK pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da se Amerika zalaže za postizanje trajnog sporazuma Beograda i Prištine, koji bi podrazumevao međusobno priznanje, ali i dodao da je „potpuno moguće“ da bi takav sporazum uključivao i „prilagođavanje“ granica.

„Podržavamo normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Dvije strane moraju same da postignu dogovor i on mora biti trajan i sveobuhvatan. U samoj srži toga, za nas, to znači međusobno priznanje. Potpuno je moguće da bi to uključivalo i prilagođavanje granice između Srbije i Kosova. SAD to ne zagovaraju, ali i ne isključuju“, rekao je Palmer u Zagrebu, u četvrtak uveče a prenosi Hina.

Prema navodima hrvatske agencije, Palmer je rekao da bi se od Beograda očekivalo priznanje i prihvatanje Kosova kao suverene i nezavisne države, dok bi Kosovo moralo priznati Srbiju kao svog sujseda.

„Ima prostora da strane ispregovaraju sporazum koji bi bio prihvatljiv za javnost i u jednoj i drugoj zemlji. Željeli bismo videti da strane postignu sporazum, želimo da nam ga donesu i da ga dobro pogledamo. Ako bi bilo ikakvih dilema, mi ćemo to jasno staviti na znanje i na tome raditi sa obe strane, da sporazum uobličimo u nešto što i SAD mogu da prigrle i potvrde“, rekao je on.

Palmer je rekao da spor Prištine i Beograda predstavlja izvor nestabilnosti u regionu, dok bi normalizacija odnosa i Srbiju i Kosovo približila evropskim integracijama.

On je podsjetio da dvije strane prvo moraju da se vrate za pregovarački sto, jer su pregovori blokirani zbog visokih taksi koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i BiH.

„Amerika bi željela da Kosovo ukine te carine kako bi se dijalog ponovo pokrenuo. Čak bi i privremena suspenzija omogućila pokretanje dijaloga. Pozivamo Kosovo da suspenduje te carine i omogući povratak dijaloga između Beograda i Prištine“, rekao je Palmer.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar