Главно Свијет

Париз: Макрон „смрћу мозга НАТО“ хтио да Европи отвори очи

„САВРШЕНО СМО СВЕСНИ РИЗИКА“ – РЕКАО ЈЕ РОЈТЕРСУ НЕИМЕНОВАНИ ФРАНЦУСКИ ЗВАНИЧНИК
  • Француски званичници кажу да је Макрон само рекао оно што је очигледно и да је претходно Трамп довео у питање америчку посвећеност НАТО називајући га застарјелим

ГРУБА дијагноза Емануела Макрона да је НАТО доживео „мождану смрт“ узнемирила је друге Европљане, али то је ризик на који је француски председник спреман како би их то спречило да затварају очи пред све опаснијим светом, објашњавају данас званичници у Паризу.

Макрон је у интерјвуу за The Economist јуче рекао да НАТО управо преживљава смрт мозга“, а да се Европа налази на ивици понора.

Он је упозорио европске чланице НАТО да се више не могу ослонити на САД, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица Алијансе.

Иако је Макрон дуго тражио од Европе да размишља о себи као аутономној „сувереној сили“, његова суморна оцена о 70-годишњем НАТО савезу, изазвала је снажне реакције, а немачка канцеларка Ангела Меркел чак ју је назвала превише „драстичном“.

Али, Макрон (41) сматра да је неопходно да се неке ствари кажу отворено како би се Европа протресла из учмалости пред НАТО самит 4. децембра у Лондону.

„Савршено смо свесни ризика“, рекао је неименовани француски званичник за Ројтерс.

„Кад то тако кажете, неизбежно је да изазовете иритираност, тензију, понекад и поделе. То може у почетку да повреди, али понекад постане основа за будуће јединство“, рекао је он.

Неке земље, додао је, желе да гурну под тепих оно што се дешава у Сирији, а Париз то сматра изузетно опасним.      

Француски званичници кажу да је Макрон само рекао оно што је очигледно и да је претходно Трамп довео у питање америчку посвећеност НАТО називајући га „застарелим“.

„Идеја је била да се подстакне дебата. Није на нама да одлучимо докле ће ићи. Немамо унапред дефинисан план“, рекао је један француски званичник.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар