Glavno Svijet

Partija američkog levičara Aleksisa Ciprasa neće više vladati Grčkom

PRELAZI U OPOZICIJU – DOBIJA MANJE OD 30 ODSTO GLASOVA, NOVA DEMOKRATIJA – DO 42 ODSTO
  • U parlament su ušli i Pokret za promene, Komunistička partija Grčke, Hrisi Avgi (Zlatna zora) i Eleniki lisi (Grčka odluka, koja je slične orijentacije) i levi pokret MERA25 bivšeg ministra finansija Janisa  Varufakisa

PARTIJA američkog „radikalnog levičara“ Aleksisa Ciprasa pretrpela je ozbiljan poraz na prevremenim parlamentarnim izborima i više neće vladati Grčkom.

Prema izlaznim anketama, Ciprasova Siriza će osvojiti 26,5 do 30,5 odsto glasova, a njen glavni konkurent – Nova demokratija – 38-42 odsto. Dakle: desetak odsto više.

Za Ciprasa je ovo nokaut i on je već priznao poraz i objavio da Siriza „prelazi u opoziciju“. Sa ambicijom da „narodne tekovine“. I sa uverenjem da je upravo Siriza glavni nosilac levih, progresivnih i demokratskih težnji i interesa.

Naveo je da iza njegove četiri i po godine vladavine ostaju: „regulisani državni dugovi“, stabilne državne finansije, moćan sistem socijalne zaštite i ekonomski rast koji traje već devet kvartala.

Nije ni pokušao da objasni: zašto je Siriza poražena ako iza nje ostaju „narodne tekovine“.

Nova demokratija“ je svoju pobedu nazvala istorijskom.

Po procenama, ona će u novom sastavu parlamenta imati 155-167 mesta (od 300), a Siriza  77-80.

U parlament su ušli i Pokret za promene, Komunistička partija Grčke, Hrisi Avgi (Zlatna zora) i Eleniki lisi (Grčka odluka, koja je slične orijentacije) i levi pokret MERA25 bivšeg ministra finansija Janisa  Varufakisa.

Cipras je najavio da će liveru Nove demokratije, Kirijakosu Micotakisu, vlast predati već sutra.

Čim on položi zakletvu u Predsedničkoj palati.

Cipras odlučio za brze prevremene izbore nakon što je Siriza  na izborima za Evropski parlament osvojila 9 odsto glasova manje od nove demokratije.

http://fakti.org/elada/partija-americkog-levicara-aleksisa-ciprasa-vise-nece-vladati-grckom

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar