Главно Странке

ПДП: Влада да објави списак институција и фондова који су купили њене обвезнице

ТВРДИ ДА РАСТ ПРИХОДА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НИЈЕ ОСТВАРЕН НА БАЗИ ВЕЋЕ ПРИВРЕНЕ АКТИВНОСТИ
  • Јелена ТРИВИЋ: Ако су обвезнице купили неки сумњиви фондови формирани на бази новца који је изнесен из Српске, па се сад враћа у легалне токове уз камату, онда је такав вид задуживања јако лош

ПРЕДСЈЕДНИК Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић рекла је данас да ће ова странка тражити од Владе Републике Српске списак институција и фондова који су купили обвезнице Владе у примарној емисији, којима се Српска задужила на међународном финансијском тржишту.

Тривићева је оцијенила да, ако су „обвезнице купили неки сумњиви фондови формирани на бази новца који је изнесен из Српске, па се сад враћа у легалне токове уз камату“, онда је „такав вид задуживања јако лош“.

„Зашто на домаћем тржишту више нема интереса за улагање у државне хартије од вриједности, у овом случају обвезнице, односно да ли банке примијете одређен ризик за улагање у обвезнице Српске?“, упитала је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да каматна стопа од 4,5 одсто није мала, те да се могла постићи много нижа стопа на домаћем тржишту.

Када је ријеч о укупном дугу Републике Српске, Тривићева је навела да се укупан дуг може посматрати једино ако је у њега укључен и дуг јавних предузећа.

„Гарант дуга јавних предузећа у коначници је буџет Републике Српске. Према подацима које имам, моја процјена је да је укупни дуг Српске 5,8 милијарди“, каже Тривићева.

Говорећи о пензијама, Тривићева је навела да је просјечна пензија у мају износила 357 КМ, док је у децембру 2014. године била 337 КМ, што је „раст од шест одсто, односно за 20 КМ у апсолутном износу“.

Према њеним ријечима, може се очекивати да раст БДП-а у Српској буде пет или шест одсто, а не два одсто колико је сада, јер је наслоњена на Њемачку, која има раст БДП од 2,5 одсто и утиче на развој цијеле Европе.

Говорећи о расту прихода Пореске управе Републике Српске, Тривићева тврди да тај „раст није био на бази привредне активности, него на основу измирења ранијих обавеза“.

„Предузеће `Жељезнице Републике Српске` дигло је кредит код Свјетске банке за измирење дугова за порезе и доприносе на плате радника, те у Пореску управу уплатило 35 милиона КМ, а из тих кредита порасли су порески приходи“, навела је Тривићева.

Она сматра да се најављени раст плата од 30 КМ грађанима представља као „неки велики успјех“, иако им је „то дјелимично узето увођењем акциза које су утицале на ланчани раст свих цијена“.

Тривићева је подсјетила да ПДП има свој програм и план који је већ представљен грађанима, а у оквиру којег је планирано растерећење привреде путем смањења пореза и доприноса на плате, те репрограм дуга, као и низ мјера у области јавних финансија које се односе на објављивање и транспарентност у трошењу јавних средстава.

(Срна)

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар