Glavno Svijet

Pedi Ešdaun umro od raka mokraćne bešike – samo mesec dana nakon postavljanja dijagnoze

KAO VISOKI PREDSTAVNIK U BiH NAMETNUO 430 ODLUKA I MSIJENIO 59 (MAHOM SRPSKIH) ZVANIČNIKA
  • Na suđenju Slobodanu Miloševću prikazan snimak susreta Ešdauna i pripadnika OVK i albanskih civila u jesen 1998. godine. U prvom dijelu snimka, načinjenog 28. septembra 1998. godine, vidi se Ešdaun, koji je tada Kosovo posjetio kao izaslanik britanskog premijera Tonija Blera, kako stoji sa dva uniformisana pripadnika OVK i pregleda automatsku pušku koju su mu dali, skidajući pun okvir sa municijom

BIVŠI visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun preminuo je danas u 77. godini nakon što mu je prošlog mjeseca dijagnostikovan ozbiljan oblik raka mokraćne bešike.

Visoki predstavnik u BiH postao je 27. maja 2002. godine, a tu funkciju obavljao je do 30. maja 2006. godine.

Podržavao je međunarodnu intervenciju u BiH, a ostao je poznat po tome da je smijenio najveći broj zvaničnika – 90, uglavnom iz Republike Srpske.

Ešdaun je samo u jednom danu u junu 2004. smijenio 59 javnih i partijskih funkcionera, uglavnom članova SDS, od kojih 12 trajno, dok je za 48 „obećao” da će se moći vratiti na javne funkcije kada bude uhapšen Radovan Karadžić.

Tada su trajno smijenjeni Dragan Kalinić, Pantelija Ćurguz, Neđeljko Đekanović, Božidar Vučurević, Cvijetin Nikić, Milan Ninković, Duško Kornjača, Milan Tupajić, Rodoljub Đekanović, Zoran Petrić, Mile Pejčić i Savo Krunić.

Od sedam visokih predstavnika, bonska ovlaštenja je najviše koristio Ešdaun koji je nametnuo čak 430 odluka.

Na suđenju predsjedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševću prikazan je snimak susreta Pedija Ešdauna i pripadnika OVK i albanskih civila u jesen 1998. godine.

U prvom dijelu snimka, načinjenog 28. septembra 1998. godine, vidi se Ešdaun, koji je tada Kosovo posjetio kao izaslanik britanskog premijera Tonija Blera, kako stoji sa dva uniformisana pripadnika OVK i pregleda automatsku pušku koju su mu dali, skidajući pun okvir sa municijom.

Milošević je u sudnici tvrdio da je Ešdaun “pregledao oružje terorističke organizacije i davao uputstva kako da ga upotrijebe, da budu oprezni i da ga je poslao Bler”.

Ešdaun je prije nekoliko mjeseci, zajedno sa bivšim visokim predstavnicima Karlom Biltom i Kristijanom Švarc Šilingom uputio pismo visokom predstavniku za spoljne poslove i bezbjednost EU Federiki Mogerini povodom sve češće najave „prekrajanja granica” na Balkanu.

Džeremi Džon Duram Ešdaun, poznat kao Pedi Ešdaun, bio je britanski političar koji je bio bio lider liberalnih demokrata od 1988. do 1999. Ešdaunova titula je baron Ešdaun od Nortona pod Hamdonom, bio je član Tajnog vijeća Velike Britanije i vitez Britanskog Carstva.

Postao je vitez 2000. godine, a 2001. godine, nakon što je napustio Dom naroda, proglašen je i doživotnim članom Doma lordova.

(Srna)

 

Tagovi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar