Glavno Svijet

Plenković: Hrvatska je za reviziju Dejtonskog sporazuma

GOVOR HRVATSKOG PREMIJERA NA ONLAJN ZASJEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE UN

Foto: HINA/Vlada RH

  • Andrej PLENKOVIĆ nije otkrio na šta se u Zagrebu računa sa „revizijom Dejtona“, ali je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi spriječio izborne inženjeringe

HRVATSKA smatra da je vrijeme za reviziju Dejtonskog sporazuma, rekao je Andrej Plenković na onlajn sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Hrvatski premijer je pritom dodatno naglasio:

Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmjeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu“.

Plenković je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Ukazao je da je 2020, osim što je godina kriza i godina jubileja, pa se uz 75. godišnjicu UN i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, takođe godina u kojoj se obilježava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, kaže hrvatski premijer, prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

U međuvremenu, ovaj dio Evrope se temeljno promjenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju“, rekao je Plenković i pozvao na promjenu Dejtonskog sporazuma.

Podsjetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan prije 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsjedavanja EU.

Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve“, poručio je Plenković.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar