Glavno RS i matica

Podgorički režim optužio Dačića da je nastavio napade iz Srbije na Crnu Goru

UZBUDILA IH DAČIĆEVA IZJAVA DA BEZMALO POČINJE BRATOUBILAČKI RAT CRNOGORACA I SRBA
  • Milovo Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo: „Dačić se, koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih,  još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore
  • Ivica DAČIĆ prethodno rekao: „Prvi put dolazimo u situaciju da maltene počinje bratubilački rat između Srba i Crnogoraca ma kako se ko zvao. Zamislite da mi sada hapsimo muftije ili biskupe

MINISTARSTVO vanjskih poslova Crne Gore osudilo je večeras kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je povodom dešavanja u Crnoj Gori rekao da „dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca“.

Iz crnogorskog ministarstva kažu „da je uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, zdravlje građana apsolutni prioritet države Crne Gore“.

„Dačić se, koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumijeva“, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Ministarstvo u ironičnom tronu navodi da ne potcjenjuje Dačićevo „ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susjedima u godinama raspada Jugoslavije“, kao ni njegov „kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističkoj platformi, ali smatra da je ovaj put „nadmašio samog sebe“.

„U Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira na to koje su nacionalnosti i vjeroispovijesti imaju svoja prava i obaveze, kao što i država Crna Gora štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osjećanje. Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet države Crne Gore“, poručuju iz Ministarstva.

Postupanje vjerskih velikodostojnika koji su, kako navode, na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada urađeno, pokazalo je, kako su kazali, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji.

„Istovremeno, poznati akteri iz susjedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju s Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja“, dodaju iz Ministarstva.

Ministru Dačiću savjetuju „da se prisjeti značenja pojma diplomatija i da djeluje u skladu s tim“.

Takođe, crnogorsko ministarstvo podsjeća i „druge organe Republike Srbije“ da treba „jednom zasvagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog vijeka, punog odricanja i teških političkih borbi, uspjela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu“.

Ministar Dačić izrazio je ranije danas zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori i ocijenio da su tenzije skoro dovele do početka bratoubilačkog rata između Srba i Crnogoraca.

Dačić je kazao da do sada nije zabilježeno da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpske pravoslavne crkve.

„Prvi put dolazimo u situaciju da maltene počinje bratubilački rat između Srba i Crnogoraca ma kako se ko zvao. Zamislite da mi sada hapsimo muftije ili biskupe“, rekao je Dačić za TV Prva komentarišući dešavanja u Crnoj Gori poslije hapšenja vladike SPC Joanikija i još sedam sveštenika koji su sinoć pušteni iz pritvora.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar