Главно Свијет

Помпео: Спремни смо да Северној Кореји дамо јединствене гаранције безбједности

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР САД ОПТИМИСТА УОЧИ ПРЕГОВОРА ТРАМП-КИМ У СИНГАПУРУ
  • Није желио да открије да ли ће Трамп разматрати повлачење америчких војника са Корејског полуострва

РАЗГОВОРИ Вашингтона и Пјонгјанга „брзо напредују“ уочи историјског самита предсједника САД Доналда Трампа и сјевернокорејског вође Ким Џонг Уна, рекао је данас у Сингапуру амерички државни секретар Мајк Помпео.

Нагласио је да је „врло оптимистичан поводом шанси за успјех“.

Потврдио је да су САД спремне да пруже Сјеверној Кореји јединствене, другачије гаранције за безбједност од досад предлаганих, у замјену за „потпуну, провјерљиву и неповратну“ денуклеаризацију.

Помпео је рекао да су САД спремне да предузму акције да би пружиле Сјеверној Кореји „довољну сигурност“ да укидање нуклеарног оружја не буде нешто што ће за њих лоше да се заврши.

Оцијенио је да постоји „огроман потенцијал“ за самит, али је умањио очекивања да ће денуклеаризација Корејског полуострва да се догоди послије једног састанка.

„Надамо се да ће самит поставити услове за будуће продуктивне разговоре“, рекао је Помпео.

Он није желио да каже да ли ће Трамп разматрати повлачење америчких војника са Корејског полуострва.

Помпео је рекао да ће америчке санкције Сјеверној Кореји остати на снази док Пјонгјанг не спроведе денуклеаризацију. Додао је да уколико дипломатија не крене у добром правцу санкције ће се појачати.

У Сингапуру је за сутра заказан историјски састанак између Трампа и Ким Џонг Уна на коме је главна тема судбина сјевернкорејског програма нуклеарног оружја.

Оба лидера са делегацијама, од јуче су у том граду-држави.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар