Главно Свијет

Предсједник Еквадора: Добили смо гаранције Лондона – Асанж може изаћи безмало на слободу

БРИТАНИЈА ГАРАНТУЈЕ ДА ГА НЕЋЕ ИЗРУЧИТИ НИ ЈЕДНОЈ ЗЕМЉИ У КОЈОЈ БИ МУ ЖИВОТ БИО УГРОЖЕН
  • Ленин МОРЕНО: „Зато што је избјегао да се појави пред британским судом – добиће казну која неће дуго трајати. То ће ријешити британско правосуђе“

ПРЕДСЈЕДНИК Еквадора Ленин Морено изјавио је данас да је Велика Британија пружила довољно гаранција да оснивач Викиликса Џулијен Асанж неће бити изручен некој земљи гдје би му пријетила смртна казна.

„Пут је отворен да Асанж донесе одлуку да напусти амбасаду”, рекао је Морено у радио интервјуу.

Он је рекао да је британска влада дала писмене гаранције да неће изручити Асанжа, који живи у еквадорској амбасади у Лондону од 2012. године пошто му је одобрен азил, некој земљи гдје би могао да се суочи са смртном казном, преноси АП.

Еквадорски предсједник није рекао да ли ће се на Асанжа вршити притисак да напусти амбасаду, али је додао да Асанжов правни тим разматра своје нове кораке.

Асанж тврди да је америчко Министарство правде донијело тајну оптужницу против њега због откривања повјерљивих владиних информација на сајту WikiLeaks.

Морено је прецизирао: „Гаранције се тичу права и живота господина Асанжа. Имамо гаранције да неће бизи изручен ни једној земљи у којој би његов живот био у опасности. Од Владе Велике Британије добили смо и указивање да устав те земље забрањује изручење било кога земљи у којој би му живот био угрожен. Пређен је, све у свему, пут који омогућава да господина Асанж изађе безмало на слободу“.

Ово „безмало на слободу“ објаснио је овако:

„Зато што је избјегао да се појави пред британским судом – добиће казну која неће дуго трајати. То ће ријешити британско правосуђе“.

Асанжов адвокат у Еквадору Карлос Поведа изјавио је претходно да је он спреман да се преда британским властима ако добије писану гаранцију Лондона да никоме неће бити изручен.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар