Видео Главно Свијет

Протест 100 француских генерала и високих официра због Курана у војној катедрали Сен Луј

СПЕКТАКЛ ИЗВЕО ФИЛХАРМОНИЈСКИ ХОР ИЗ ПРИШТИНЕ ПОВОДОМ „20 ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА КОСОВА“
  •  Некадашњи вођа француских специјалаца на Космету пуковник Жак ОГАР: „Наша војска има хришћанску традицију и немамо право да оћутимо ово

СКАНДАЛ у чувеној париској војној катедрали Сен Луј, у којој је наводно ослобођење државе Косово обиљежено пјевањем дијелова Курана, запањило је француске војнике који сматрају да је на овај начин катедрала оскрнављена, рекао је некадашњи вођа француских специјалаца на Космету пуковник Жак Огар.

„Ова брука запањила је војни кор. Наша војска има хришћанску традицију и немамо право да оћутимо ово. Власти су, очигледно, затечене овом афером и није им пријатно“, рекао је Огар за „Вечерње новости“.

Огар је навео да је протестно писмо, упућено јавности Француске овим поводом, до сада потписало више од 100 генерала и високих официра Француске.

Он каже да је за овај догађај сазнао од пријатеља официра који му се пожалио на церемонији 22. маја, те да је одмах послије тога написао писмо бискупу француске војске Антоану де Романеу, протестујући због тога што се догодило.

Према његовим ријечима, бискуп је одмах реаговао и на празник Вазнесења Христовог, 30. маја, на миси у истој цркви изговорио заштитничку молитву.

У парохији су истакли да они само користе катедралу и да је њен власник Музеј војске.

У протестном писму француских официра наглашава се да је рецитал организовала лажна држава и изражава резигнираност, уз оцјену да је катедрала, и то још војничка, оскрнављена помињањем дијелова исламске молитве.

„Први пут у својој историји, а надамо се и посљедњи, отпјеван је позив на исламску молитву у овој катедрали“, пише у писму упућеном јавности које су потписали француски официри.

У овој чувеној катедрали која припада Војно-меморијалном центру „Инвалиди“, у којем је сахрањен Наполеон, у организацији такозване косовске амбасаде приређена је церемонија током које су пјевани дијелови Курана, уз помињање Алаха, уз образложење да се тако обиљежава 20 година од наводног „ослобођења“ лажне државе Косово.

Ријеч је о музичком спектаклу у извођењу „филхармонијског хора“ из Приштине под називом „Наоружани човјек, миса за мир“ Карла Џенкинса, која садржи дијелове Курана.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар