Glavno Svijet

Putin i Erdogan se dogovorili da sirijska provincija Idlib bude opasana demilitarizovanom zonom

TREBA DA BUDE STVORENA DO POLOVINE OKTOBRA I DA BUDE ŠIRINE 15-20 KILOMETARA
  • Predsjednici Rusije i Turske su se dogovorili – na inicijativu Putina – da iz cijele zone do 10. oktobra bude povučeno svo teško naoružanje, uključujući tenkove, višecjevne raketne bacače i minobacače, Ali, ne samo ono što pripada teroristima nego i „umjerenoj naoružanoj opoziciji“

RUSIJA i Turska su se dogovorile da do 15 oktobra duže cijele linije dodira između sirijske armije i naoružane opozicije koja drži provinciju Idlib bude stvorena demilitarizovana zona.

Ovo je objavio Vladimir Putin nakon pregovora sa Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prema riječima ruskog lidera, zona će biti širine 15-20 kilometara, a iz nje će morati da se povuku pripadnici Džebhat an-Nusra i drugih ekstremnih formacija.

Predsjednici Rusije i Turske su se dogovorili – na inicijativu Putina – da iz cijele zone do 10. oktobra bude povučeno svo teško naoružanje, uključujući tenkove, višecjevne raketne bacače i minobacače, Ali, ne samo ono što pripada teroristima nego i „umjerenoj naoružanoj opoziciji“.

Zonu će kontrolisati mobilne patrole turske armije i ruske vojne policije.

Sve ovo treba da obezbijedi uspostavljanje saobraćaja između Alepa i Latakije i Alepa i Hame. Najkasnije do Nove godine.

Putin je naglasio da državni vrh Sirije u načelu podržava formiranje demilitarizovane zone, ali da će uslediti dodatne konsultacije sa Damaskom.

Predsjednici Rusije i Turske su se saglasili da će sve što su predložili ubrzati povratak mira u Siriju.

Putin je – povodom pregovora sa Erdoganom – posebno ukazao:

„Biće nastavljen rad na formiranju ustavnog komiteta u kojem će biti prredstavnici sirijskog rukovodstva, opozicionih snaga i civilnog društva. Komitet treba da počne da djeluje u najskorije vrijeme“.

Ruski eksperti za Bliski istok procjenjuju da je Putin pristao na demilitarizovanu zanu da bi njeno funkcionisanje dovelo do odvajanja `umjerenih` od terorista Džebhat an-Nusre i njenih saveznika.

Međutim, ukazuju i da se može ispostaviti da je ofanziva sirijske armije na Idlib odložena – samo privremeno.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar