Glavno Svijet

Putin ponudio Amerikancima – niz mjera za smanjivanja rizika sajber-konflikata

KONFRONTACIJE U DIGITALNOJ SFERI NAZVAO JEDNIM OD GLAVNIH U DANAŠNJE VRIJEME

RUSKI predsjednik Vladimir Putin predstavio je niz predloga za saradnju na polju sajberbezbednosti između Rusije i Sjedinjenih Država, kao i širom svijeta. Putin je rizik od velike konfrontacije u digitalnoj sferi nazvao jednim od glavnih strateških izazova našeg vremena:

„Posebna odgovornost za njegovo sprječavanje leži na ključnim igračima na polju međunarodne informacione bezbjednosti“.

Naglasio je da bi želio još jednom da apeluje na Sjedinjene Države da odobre sveobuhvatni program praktičnih mjera za resetovanje odnosa sa Rusijom u korišćenju informacionih i komunikacionih tehnologija.

Putin je predložio obnavljanje redovnog bilateralnog međuagencijskog dijaloga o ključnim pitanjima obezbjeđivanja međunarodne sajber bezbjednosti na visokom nivou.

Takođe je pozvao na „održavanje kontinuiranog i efikasnog rada komunikacionih kanala između nadležnih odjeljenja“ dviju zemalja, o čemu bi brinuli sa timovi za brzo reagovanje na računarske incidente, centri za smanjenje nuklearnog rizika i visoki zvaničnici koji nadgledaju međunarodna pitanja sajber-bezbjednosti.

„Ove mjere imaju za cilj povećanje nivoa povjerenja između naših država. U funkciji su sigurnosti i prosperiteta naših naroda, dodao je.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar